Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 14 lat temu
    Do ania 57
    Pierzgę , Pyłek kwiatowy (pszczeli) i mleczko pszczele można kupić w sklepie pszczelarskim lub bezpośrednio u pszczelarza.
    Oczywiście w każdym mieście adres sklepu jest inny. Ja biorę je w czasie chemioterapii.
    W tej chwili jestem po 3 chemii. Po każdej chemii 2 -3 dni czuję się źle, ale wyniki mam bardzo dobre.
  • 14 lat temu
    Witam! Piszę pracę magisterską na temat " Jakość życia kobiet w chorobie nowotworowej" Zwracam się z gorącą prośba o kontakt mailowy kobiet które opowiedziałyby, opisały jak wygląda i jak zmieniło się ich życie po diagnozie. Temat nie jest mi obcy, bo moja mama chorowałą na raka jajnika, niestety jej już nie ma, i włąsnie jej pamięci chcę poświecić ta pracę.
    Bardzo proszę o kontakt na adres aguszczu@wp.pl
  • 14 lat temu
    I jeszcze bym prosiła go adres sklepu z mleczkie pszczelim.
  • 14 lat temu
    Pityna czy tą smoczą krew to brałaś w czasie chemioterapii czy już po.Bo ja też mam bardzo duży problem z krwią.Proszę o odpowiedż.Ania57
  • 14 lat temu
    Dziewczyny dziękuje Wam serdecznie za rady. Teraz jestem dobrej myśli. Dzisiaj znowu byłam na kontroli. Wyniki mam bardzo dobre. Jestem przekonana, że związane to jest z tym co biorę. Oprócz leków biorę: Pierzgę i Pyłek kwiatowy (pszczeli). Obie te odżywki można kupić w sklepie pszczelarskim. Informację o nich uzyskacie w Internecie.
  • 14 lat temu
    Nie przerywaj chemii Problemy o których piszesz zdarzają się i to mija!!
  • 14 lat temu
    Gojka11 - NAPISAŁA
    ......dodatkowo brałam biobram 1000.
    Napiszcie gdzie ten lek mogę kupić. Czy potrzebna jest recepta? Z góry bardzo dziękuję
    M 52
  • Nie przerywaj chemii bez zgody lekarz prowadzącego, ja też żle znosiłam chemie, to normalne że ma ona skutki uboczne, też bolały mnie jelita miałam straszne zaparcia, ża płakałam. Zgłoś lekarzowi prowadzącemu swoje dolegliwości, są leki które można brać i pomogają, ja brałam nos-pa forte na jelita i delikatne środki przeczyszczające zaraz po chemii. Potem piłam rano naczczo zaparzone siemie lniane( to gdzieś wyczytałam), mi pomagało. To ze marker w normie nie znaczy,ze nic dalej nie ma. Ja miałam wznowę z markerem niecałe 17- też w normie. Trzymaj się i walcz. pozdrawiam
  • 14 lat temu
    17.11.2010 miałam operację. Wycięto mi jajniki i macicę. Na prawym jajniku miałam guz wielkości 7 cm. Badania wykazały że było to guz rakowy. Wyniki z krwi miałam bardzo dobre. Jednak zostałam skierowana na chemię. Mam ich otrzymać 6 w odstępach co 21 dni. Teraz jestem po 2 i bardzo cierpię. Boli mnie wszystko a szczególnie jelita i mam ogromne kłopoty wypróżnianiem się. Jak uważacie mając dobre wyniki Ca 125 = 5,76 U/ml mogę przerwać tą chemię, boję się ze ona mnie zabije.
    M 52
  • 14 lat temu
    Stany podgorączkowe przy chemioterapi nie są wcale takie rzadkie i mogą się zdarzać dość często jako efekt uboczny chemioterapi albo objaw towarzyszącej infekcj,i bądź stanowi zapalnemu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat