Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    http://gastrologia.mp.pl/lista/show.html?id=65296 tu trochę o naczyniaku wątrobowym
  • 10 lat temu
    Ankh nic tu nie ma o nacieku nowotworowym jest naczyniak czyli rozszerzone naczynie krwionośne mogące się rozrastać lub nie ,ale naczyniak to nie przerzut nowotworowy.Wątrobę mama ma prawidłowej wielkości czyli ok.Torbiel to też nic strasznego.Zdażają się.O co chodziło gin jak mówił o mackach -pojęcia nie mam ,tym bardziej ,że nie jest to znane mi pojęcie z dziedziny ginekol.Chyba mamcia z wrażenia wyjęła coś z kontekstu ;)
  • 10 lat temu
    Opis mamy USG : "w tylnej części płata prawego wątroby widoczna jest struktura mogąca odpowiadać naczyniakowi", " wątroba nie jest powiększona o prawidłowej echogeniczności", "w płacie prawym torbiel o wielkości 5mm". To jest opis...jeśli chodzi o torbiel jest mniejszy niżeli w poprzednim badaniu. Dziewczyny, a co to są macki? Ponieważ coś ginekolog wspominał mamie,że się jakieś mamie pojawiły. Dziękuję! <3
  • 10 lat temu
    Dokładnie lilith...Jeszcze nic przesądzonego.
  • 10 lat temu
    Może to znów torbiele, jakieś inne problemy z wątrobą...
  • 10 lat temu
    Aaaa Bożenkę przenieśli z chemią na poniedziałek bo łóżek brakło.Ale dostanie Avastin :)
  • 10 lat temu
    Napisz może coś wydedukujemy.Usg nie jest mocno miarodajne więc onkolog musi się wypowiedzieć i zrobić tk.Marker niski ale zleciał więc w jakiś sposób jest miarodajny.Ja miałam ok 50 na starcie.Mierzyli mi go co chemię.Możesz sprawdzić jak zachowuje się marker.Powinnaś mieć marker z przed operacji.Potem na wypisie ze szp po operacji. Potem pierwszy marker przed chemią.
  • 10 lat temu
    Witaj czarownica11 - nie, jeszcze onkolog nic nie mówił, ponieważ mama miała robione USG miedniczki małej w niedzielę,przez P.dr, która przyjeżdża z Krakowa i teraz z tym USG mama musi pojechać do onkologa na konsultację, ale jak twierdzi ta Pani dr - naciek nie jest ładny i nie podoba się jej. Nic więcej nie mówiła. Kurczę, właśnie ten marker jest niziutki, ale mama miała na start leczenia tylko 47, więc nie wiem na ile on będzie u mamy miarodajny. Później zerknę jeszcze w ten opis USG, może czegoś się tam doczytam i napiszę. Buziaki :* <3
  • 10 lat temu
    Ankh a onkolog wyraźnie powiedział,że to naciek nowotworowy?Marker niziutki może to coś innego???
  • 10 lat temu
    Witaj lilith.p - niestety teraz nie mam, ponieważ jestem w pracy. Wieczorkiem zerknę w USG i napiszę. Wiem jedynie, iż jest naciek, a wątroba była obserwowana, ponieważ miała liczne torbiele i była powiększona, obecnie tych zmian nie ma, wątroba w normie, ale pojawił się ten naciek. Wieczorkiem zerknę w opis i napiszę. :*

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat