Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • makro to super ze latasz tylko pomalu pamietaj spiesz sie powoli
  • do ewa86 czemu od razu zakladasz ze cos jest nie tak ?
  • Do ewa53 porozmawiaj z lekarzem o srodkach zapobiegawczych takich jak ponczochy uciskowe oprocz zastrzykow oczywiscie mozna je kupic w aptece pozdrawiam
  • makro bylas z psem?
  • 12 lat temu
    makro

moja suczka tez to miala :/ niestety tego mozna sie pozbyc tylko 3-4 razy powiem jak piesio znowu to zalapie to nie da sie juz nic zrobic :/
  • Ojojoj z tymi waszymi pieskami . Makro czemu malo jesz? jJa bardzo duzo jem i nie tyje ale nie chudne waga stoi nie wiem czy to dobrze p. doktor kazala mi przytyc tylko nie wiem jak ?
  • 12 lat temu
    no niestety moja sunia tez miala to juz dea razy :/ (za drugim razem bylo juz ciezko z nia) cholerne kleszcze ! nawet z psem wyjsc nie mozna normalnie :/
  • 12 lat temu
    chodzilo mi- miala to dwa razy :))))
  • Kochana makro jak sie nie chce gotowac to do baru na domowe obiadki tam gdzie bylysmy razem. Ja dzisiaj jade do tesciow troche sie dotlenie czyste powietrze bo duzo lasow i daleko od glownej drogi . Beatko jak bedziesz w TESCO lub w innym duzym markecie to zerknij czy sa soki z aroni i czarnej porzeczki bez cukru . Beatko mialam zapytac o ta p. z Dobrego Miasta brala chemie ? POZDRAWIAM i zachecam do jedzenia
  • 12 lat temu
    Do Jasia11
    Mama leżała zawsze jak się wchodzi po lewej na przedostatnim łóżku.
    Ja myślałam,że jak da skierowanie na PETA to w ten sam dzień będzie badanie,mogło by być,mama się denerwuje,że tak często musi jezdzić,bo pieniążków na dojazd dużo idzie.
    Mama też przytyła,myślę,że od sterydów,myślałam,że jak skończy chemię i nie będzie brała to schudnie,narazie utrzymuje wagę.W nocy nie może spać,bierze nasenne,poci się,bolą nogi(ma zakrzepicę,3-go idziemy do chirurga po skierowanie na doppera czy jeszcze jest,przez pół roku były zastrzyki w brzuch,a potem tylko przeciwbólowe tabletki,które nie pomagały..Z tego co czytam to ,tez od chemii te bóle.Dobrze,że mama nie wymiotuje,ostatnio reanimowari jedna Panię,przeżyłam szok(mam nadziej,że u nie wszystko dobrze).

Rada dla Pan ,które przyjmują chemię,żeby mieć dobre płytki,by przyjąc chemię,nie spożywajcie octu, smażonego,tłustego,słodyczy,(mama miała taka chęć na ocet i słodycze jadła cały tydz przed chemią płytki miała 45,potem się przystosowała i płytki miała za tydz 215.Jadła też pietruszkę i zupę buraczkową,kaszankę,wątróbkę.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat