Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Martwi mnie milczenie Magg :) Dobrej nocy Kochane :)
  • 10 lat temu
    Niech spoczywa w pokoju ;( Jakie to wszystko niesprawiedliwe .Wiecie, czasem chce mi się krzyczeć,wyć przez to wszystko ....Madzik odezwij się!!!!!
  • 10 lat temu
    Dziewczyny, przykro... Pokój Jej duszy [*]
  • 10 lat temu
    Tak. Zostawiła kilkuletnie dziecko. Chorowała od 2011-tego. Była atrakcyjna, aktywna, sympatyczna i jeszcze młoda. To nie fair :(
  • 10 lat temu
    odeszła kolejna Syrenka ;( taka młoda pełna nadziei. Teresko spoczywaj w pokoju ;(
  • 10 lat temu
    Kucja witaj <3 fajnie że się odezwałaś :) Magg daj znać co u Ciebie czemu milczysz??? mam nadzieję że czujesz się lepiej <3 Madziu u mnie gorąco jak w piekle a ja uwijam się jak w ukropie , jak wiesz wczoraj zostałam ciocią i teraz gotuje obiady dla brata i bratanka no i matki karmiącej osobno. Z tymi obiadkami zasuwam blisko 20 kilometrów w jedną strone ale czego się nie robi dla kochanej rodzinki. Oni też mi pomogli podczas choroby i leczenia więc chociaż w ten sposób się odwdzięczę. W sobote jadę w góry i mam nadzieję ż eupał chociaż troche odpuści i nie będzie na osi 30 st. :D Pozdrawiam serdecznie
  • 10 lat temu
    Cześć Babeczki :) Magg :) Co u Ciebie ? Lepiej ? Jak sobie radzisz z pogodą? Pozdrawiam serdecznie Was wszystkie :)
  • 10 lat temu
    Kaucja, a peta Ci robiono? Spotkałam jakiś czas temu na oddziale babeczkę która chyba miała 4 stopień zaawansowania. Dwa lata po chemii zaczął jej rosnąć marker bez zmian obrazowych w TK. Wywalczyła peta i okazało się że miała zmianę w węźle gdzieś pod pachą. Coś jej wycięli no i okazało się że to był przerzut. Brała potem chemie.
  • 10 lat temu
    kucja ładna rocznica :) Mnie z kolei boli od zakończenia chemii cała prawa ręka, raz bark, raz końcówki palców..Innym razem cała boli..Potem np. nie boli tydzień-dwa i znów się zaczyna...I tak od ponad roku. Byłam 3x u neurologa, miałam TK odcinka szyjnego - wyszła spłycona lordoza szyjna. W lipcu miałam scyntygrafie i też nic nie wykazała, z czego się niezmiernie ciesze oczywiście. Miełgo dnia
  • 10 lat temu
    U mnie 7 sierpnia minie 2,5 roku od zabiegu ginekologicznego i 2 lata od zakończenia chemii. Czarownica z tego co pamiętam to chodziłaś do neurologa i robiłaś TK czy rezonans. Ten specjalista moze coś konkretnego napisać.Zaburzenia o których pisałaś muszą mieć jakieś podłoże.Zwyrodnienia kręgosłupa? Większość z nas ma polineuropatię po leczeniu chemią.Zazwyczaj bóle i drętwienia stóp mogą pojawićsię w każdym momencie. Upał okropny.Wybieram się na ogródek.Przeleżę w cieniu. Miłego dnia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat