Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Sławka u mnie w porządku, boli mnie tylko prawa ręka od zakończenia chemii. Czasem tylko średnio psychicznie wyrabiam, mam jeszcze bardzo chorą mamę także bywa ze jest cieżko...Poza tym u mnie do konca nie wiadomo jak z tym stadium ,wiec wszelkie bóle w okolicach brzucha zaraz działają na mnie paraliżująco...Ale staram się trzymać i jakos funkcjonować... Włosy rosną po chemii jak szalone. Pamietam, jak miałam 1 cm, dzisiaj mam około 13 cm. (łapie w kiteczkę) i kręcą się. Odrosły ciemniejsze i mocniejsze . Nie musze ich farbować. Ostatni marker 5, nastepna kontola za 3 tygodnie, a Ty kiedy zakończyłas leczenie? Co do onkologii to mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z WCO w Poznaniu. lilith gratki dla Was, super wiadomość Buziaki <3
  • 10 lat temu
    Ja onko Gdynia,na razie narzekać nie można ,chociaż na kontrolę chcialam się zarej to do dr zajmującej się tego typu chorobami brak miejsc...i weź tu się lecz, kontroluj
  • 10 lat temu
    Oj w taki upał czarownic ta podróż!! Lilith.p mnie szczęściem 1a ale jasnokomorkowy,Lena to tak jak ty.dlatego jak długo się nie odzywalas ,to ją już fisiowalam!kurcze tablet mi tu pisze po swojemu ,muszę poprawiać...
  • 10 lat temu
    Psuje się jednak bydgoska onkologia... coraz więcej narzekania. Biurokracji. Ostatnio bardziej mogę liczyć na pomoc hospicjum niż onkologa
  • 10 lat temu
    Witaj Sławko :) Dużo wytrwałości i zdrówka. Jakie stadium Cię dopadło? Garcia, miała 2 wznowy, ale daje radę. Podobno po pierwszych chemiach lekarze chcieli odpuścić leczenie, były rozmowy o odejściu. Pani się zawzięła. Onkolodzy mówią o cudzie. Oby takich cudów było coraz więcej! Mama przeszła na wizyty co pół roku. Powiem Wam jednak szczerze, że strach jest chyba coraz większy. Z każdą wizytą zastanawiam się, czy to już wznowa będzie, czy jeszcze nieco spokoju. Mam ogromną pokorę wobec choroby Mamy. Boję się myśleć, że będzie zdrowa na amen, bo wiecie jak to jest... Przewrotność losu. Bóg moze się zaśmiać z naszych planów... Więc zagryzamy zęby. Rano rewolucje żołądkowe i czekamy... Cały tydzień w napięciu.
  • 10 lat temu
    Witaj na forum Slawko :)Bierzemy podróż na 2 dni bo jedziemy na 2 rodziny z malutkim dzidziusiem:)
  • 10 lat temu
    No to czekam i wypatruje...a kolejne lata oczywiście że w spokoju!tak się zawsze niepokoje ,jak którąś z dziewczyn długo się nie odzywa,wydaje mi się, że znam was od lat.
  • 10 lat temu
    Sławko ten gnojek atakuje kobiety w różnym wieku :/ ja mam 43 lata i też nie miałam żadnych objawów, poszłam na rutynowe bad. gin. a tu bomba. Zaznaczę ze do gina chodziłam raz w roku :/ najważniejsze że już mamy z górki mi we wrześniu minie rok od zakończenia chemii i mam nadzieję ze bedą kolejne lata w spokoju. Wypatruj włosków wypatruj jak skonczyłaś chemię to teraz zobaczysz jak wykiełkują to będą rosły jak szalone :D
  • 10 lat temu
    dziękuje za mile przyjęcie!!!jestem miesiąc no prawie po ostatniej chemii,w miarę dobrze ją przeszlam,myśli jednak ciągle krążą wokół jednego ,choć teraz już dużo spokojniej.dalej zastanawia się ,że my tu na forum to młode babki (ja40),a niby dotyka pan po menopauzie najczęściej.nie miałam żadnych objawów,teraz też czuje się dobrze ,czego życzę wszystkim super dziewczynom z forum.wypatruje tylko włosów,a tu nic...
  • 10 lat temu
    witaj Sławko :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat