Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Kasiula1974 czy znowu ciebie dopadlo??tak, na tym forum są super dziewczyny,dużo mi dało w początkowym okresie ,w sumie zastanawiałam się ,czy nie za bardzo się tu wciagnelam,
Że ciągle będę wracać myślami o chorobie(oczywiście mowie sobie,że go już nie ma!),ale nie ma dnia ,żebym tu nie zajrzala
-
Gadzina daje spokój kilka lat i budzi się ze snu jak niedżwiedż gdzieś indziej...tylko dlaczego tak jest!????
-
Mi też olusia gadzina zabrała prawą pierś..i to jak miaam 29lat!
-
Witaj Sławko:))...to prawda, że to forum ma jakąs taką magię - i bardzo dobrze, bo spełnia swoją rolę:))
Ja jestem taką "przyszywaną ciotką" tego wątku, ponieważ mnie gadzina zabrała prawą pierś razem z węzłami, ale darzę dziewczynki-syrenki:)) jakims takim sentymentem - fajne są:)) Parę miałam zaszczyt poznać osobiście:))
Dobrze, że postanowiłaś sie odezwać - w kupie raźniej:))
Lilith - baaardzo sie cieszę z takich wyników - tak ma teraz być wiesz??:)))
Magg - odezwij sie - proszę!!!!!
-
Swoją droga też dlaczego nie każą wykonać testu Roma ,kiedy ma się już jakieś torbiele???jest to bardziej wiarygodne niż ca125.ją marker ca125 przed operacja w normie,a inny ginekolog od razu kazał test Roma i już wykazał ponad normę.
-
Gdyby nie to, że jasnokomorkowy ,to nawet nie musiałabym brać chemii,ale przecież nie może być za kolorowo...
-
Tak 14 lipca 2014..
U mnie tez na stole operacyjnym okazało się, że to jednak rak..Szłam na operację celem usunięcia torbielki, która wszystkim sie wydawała tylko niegrożną torbieielką..A jednak. Leczyła mi ja pewna pani gin niemal dwa lata hormonami..,
-
Tez14 lipca? Miałam radykalną ,oczywiście poszlam z torbela na stół, a srodoperacyjny hist pat wykazał ,że niskozroznicowany ,więc w razie czego cieli dalej...wykryte przy zwykłej kontroli ginek .półtora roku wcześniej miałam leczona torbiel na drugim jajniku,wszystko niby było ok ,a potem na kontrolę i niespodzianka. Raczej nie na bazie endometriozy.
-
sławka ja zakończyłam chemie 14 lipca rok temu ;) zobaczysz nie obrócisz się, a będziesz miała własne włosy..Ja pamiętam jak kończyłam rok temu był wysyp warzyw i owoców także korzystaj i zdrowo się odżywiaj. Nie mogłam pic wody mineralnej 2 miesiace po chemii tak mi się źle kojarzyła z workiem z wlewem i piłam kompoty..
Miałałs operację radykalna przy 1a? W jakich okolicznościach u Ciebie wykryto chorobę? Pytam, bo mój jasnokomórkowy rozwinął się na bazie endometriozy...
Czytałam, że 10% ogółu zachorowań na raka janika dotyka kobiet przed 30 rokiem życia, także nie tak mało. Dla porównania zachorowania na raka piersi przed 30-tka to jedynie kilka %
Jak byłam na chemiach/kontrolach to jednak średnia wieku Pań o 55-65 lat. Poza mna była tylko jedna młoda dziewczyna.
u mnie diagnoza padła miesiąc przed 31 urodzinami..
-
Na mnie też wszystkie dolegliwości działają paraliżująco,pewnie tak u nas to działa.leczenie tzn chemię 14lipca skończyła ,także swiezutka.zjada mi końcówki cos na tablecie...kojarze, że mama chora ,wiem co nieco o każdej z dziewczyn,bo wszystko czytalam,nie miałam jakoś odwagi pisać, gdyż nigdy tego nie robilam.
Ale czuje się tu szczególną wiez, dziewczyny odzywajcie się w miarę możliwości!sciskam wszystkie!!!