Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Magg, Nana miała termoablację w Grudziądzu :) Skierował Ją tam najlepszy prof. od trzustki i wątroby z Gdańska. Także... blisko masz :)
-
Warunkiem do termoablacji watroby jest brak przeżutów w innych miejscach niż wątroba oraz brak wznowy w pierwotnym ognisku raka. Wg standardów amerykańskich nie może być zajęte wiecej niz 70% wątroby - coś musi zostać z watroby-))). Nie można jej całkiem unicestwić. Nie wiem co w Polsce robia ale kiedy siostra mojej kolezanki walczyła z przeżutami czerniaka w wątrobie to w CO w Wawie lekarze kilkakrotnie jej wycinali tradycyjnie przeżuty aż powiedzieli dość...Ta zabawa w kotka i myszkę z zcerniakiem trwała jakieś 4 lata.
-
Mag gdybyś miała ochotę i nie męczyło Cie to to napisz jak ekonomicznie się nie pogrążyć tam. Nie martw się na zapas, zawsze coś się tam robi ostatni raz, zwłaszcza jak się ma jak ja prawie 50 lat...-)))
-
Magg, jak dobrze, że się odezwałaś, życzę dobrego dnia <3
-
Magg już pewnie śpisz.Jestem w Wierzbowie 10 min autem od Mrągowa.Pozdrowię ląd i jeziora od Ciebie i zapewnię,że za rok tu wrócisz :D.Byłam dziś na rybach wieczorkiem i złapałam płotkę.Nie robiłam tego ze 25 lat hihi.Zwiedzamy samochodowo bo dzidziuś 4 mies na pokładzie w drugim aucie .
-
Ok spie dalaj. Jutro moge sie nieodezwac w natloku spraw takze nie martwcie sie. Ale jesli nie to dajcie mi czas do wrorku/srody.
Nana, jedna z opcji mi zaproponowali termoablacje watroby. Czy mozesz przypomniec jakie tam byly przeciwwskazania? Podobno szybka i sprawna sprawa taki zabieg.
-
Wiem wiem. Tez mialam zle doswiadczenia z tym na poczatku
-
Wiesz ,że nutridrinki pije się przez co najmniej pół godziny, powolutku, magg?
-
Jem sorbenty. Kupne i domowe. Mama je kreci bo ja na nogach nie stoje. Bardziej pasuja mi smaki cytrynowe i ogolnie "zolte". Ale to dziala rewelacyjnie. Jeszcze domowe kisiele sa super. Niezle dziala siemie lniane. No i przekonalam sie do nutridrinkow. Mialam ze 2 dobre dni picia a teraz sie uspokoilo i pije normalnie nie lapczywie
-
Magg ,a co lekarze ci proponuja?przecież nie możesz się tak męczyć!!!