Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Jestem na odbarczaniu przez nos, sztucznym odzywianiu i moze jakims zabiegu watroby. To co wymiotowalam idzie nosem i rurka. Jestem w innym szpitalu w Bydgoszczy. Tu sa bardziej chetni niz w CO do pomocy choc warunki gorsze. W przyszlym tyg mam isc na chemie no ale zobaczymy...
-
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi, jak zawsze mozna na Was liczyc <3Uspokoiłyście mnie trochę.
Wczoraj duzo biegałam więc może to byc powód...
Maria masz rację z tym porównaniem, nie pomyślałam o tym...Ja w sumie miałam ogromnego guza, a czułam się dobrze, czasem cos mnie lekko pobolewało, ale sama do dzisiaj nie wiem czy miało to zwiazek z rakiem...Przed sama operacja czułam sie bardzo dobrze...
pozdrawiam i miłego popołudnia
-
Dzięki dziewczyny,chyba jakąś czapkę z daszkiem...bo nie idzie wyrobić.mnie też pobolewa z lewej przeważnie na wys pępka,czasem coś niżej na wys jajników, ale lepiej nie skupiać się na tym ,po takiej rozległej operacji jaką przeszlysmy musi coś dolegac,tyle narządów plus węzły.
Jak ktos ma odjeta nogę, ma bóle fantomowe tej nogi ,tak myślę ,czy można odczuwać ból odjetych narządów,ale chyba nieee...
-
Też myślę że to zrosty.Lena obserwuj czy to po wysiłku,noszeniu czegoś,pracy w ogrodzie itd.Ja czuję zawsze z lewej str na wys pępka. Co wysiłek to ciągnie i pobolewa.Wczoraj popływałam i od razu czułam.Moja mama miała histerektomię z powodu mięśniaków to kilka lat odczuwała dolegliwości to co dopiero my ....
-
Lena, też tak czasami mam, myślę, ze to po prostu zrosty, nie martw się, skoro usg nic nie wykazało to na pewno wszystko jest w porządku, gdyby rak w początkowej fazie niewidoczny jeszcze na usg już bolał to przecież nie wyhodowały byśmy dużych guzów :D
-
Witajcie dziewczyny w ten upalny dzień,
Dziewczyny mam pytanie, od jakiegos czasu pobolewa mnie w miejscu prawego jajnika, tak lekko ciagnie, nie wiem czy to jelita czy co innego.., robiłam szczegółowe usg i nic radiolog nie zobaczył..
Na każdy bol w obrębie brzucha reaguje paniką...
sławka zaraz bedziesz miałą własne włoski, ja kończyłam chemie z najgorsze upały..Bywało cięzko bo jeszcze uderzenia, ale jakos przetrwałam :)
czarownica udanego wypoczynku
magg ściskam
pozdrawiam <3
-
Witajcie dziewczyny w ten upalny dzień,
Dziewczyny mam pytanie, od jakiegos czasu pobolewa mnie w miejscu prawego jajnika, tak lekko ciagnie, nie wiem czy to jelita czy co innego...Miałyście podobnie, robiłam szczegółowe usg i nic radiolog nie zobaczył..
sławka zaraz bedziesz miałą własne włoski, ja kończyłam chemie z najgorsze upały..Bywało cięzko bo jeszcze uderzenia, ale jakos przetrwałam :)
pozdrawiam
-
Sławka kup sobie fajną hustę z daszkiem ja miałam taką obszerną,wyglądała super i nie grzało w pałkę.Ja jadę załatwiać spływ Krutynią ,a o 20 stej mamy koniki zarezerwowane.Ja raczej nie pośmigam-ostatnie szaleństwa to w Egipcie 2 godz galopem po plaży miesiąc przed diagnozą.... ale dzieci jeżdżą więc będzie kupe radości :)Magg dla Ciebie szczególne mazurskie pozdrowienia
-
Sławka, nie męcz się w peruce, ja zakładałam kapelusz na łysą głowę i zadawałam szyku, że hej :P
-
Cisza cisza,w te upały w peruce a do tego wybuchy ciepła .pozdrawiam