Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Miłka u mnie dla odmiany kilka mies temu z prawej strony coś śmiesznie pulsowało i normalnie było widać ruchy w brzuchu w jednym miejscu.Do tego było takie drażniące łaskotanie.Trwało to kilka dobrych dni.Nawet pisałam o tym na forum.Dziewczyny napisały że jelita no i chyba tak było bo przeszło.U Ciebie może też jelita płatają figle.
  • 10 lat temu
    To moga byc jelita. Ja podobne dolegliwosci mialam przed zapaleniem ,ropniakiem pecherzyka zolciowego. A bylam świeżo po resekcji jelit. Bolesci brzucha , ruchy po lewej stronie. Doslownie czulam na jakim etapie jest baczek ktory w koncu wysuwal sie na zewnatrz. A pecherzyk nic nie bolal
  • 10 lat temu
    Witam dziewczyny!! Czy któraś z Was miała coś podobnego? a mianowicie cały zeszły tydzień pobolewał mnie brzuch z lewej strony a od wczoraj wieczora mam uczucie jakby coś mi w środku chodziło można to porównać z ruchami dziecka jak kobieta jest w ciąży, są momenty że podskakuje na krześle takie dziwne uczucie ni to przelewania, ni to jakiś ruchów. Kurczę nie mam pojecia co to może być, coś z jelitami???? :/ Jakiś miesiąc temu byłam prywatnie na usg pośladka( cos wylazło niby tłuszczak dostałam skier. do chir. w CO na 5 listopada) i przy okazji poprosiłam lek. o usg brzucha stwierdził że nic nie ma niepokojącego a ja zaczynam fiksować. Miała któras z Was coś takiego?? pozdrawiam i życze miłego słonecznego dzionka :)
  • 10 lat temu
    czarownica11 Bardzo dziękuję za informację i ciepłe słowa, zrobię test w czwartek. Masz rację nie ma na co czekać, lepiej wiedzieć jak najszybciej i w razie konieczności działać. :D
  • 10 lat temu
    TynkaAdaś jeśli chodzi o nowotwór jajnika to raczej wszystko odbywa się bezboleśnie i na tyle "cicho"że wykrywany jest najczęściej w wysokim stopniu zaawansowania,co jednak nie znaczy ,że nie może być inaczej.Test zrób sobie w środku między okresami chociaż na dobrą sprawę Roma wyjdzie w każdym momencie,no może nie podczas menstruacji bo to specyficzny czas.Nie bój się go zrobić bo odsuwanie w czasie tylko może pogarszać sprawę.Wierz mi -i to każda z nas Ci napisze lepsza każda wiedza niż życie w niepewności.Mam nadzieję,że ROMA wyjdzie dobrze i przyczyną będzie zupełnie coś innego :)
  • 10 lat temu
    Jestem tutaj nowa i na początku chciałam Wam wszystkim życzyć zdrowia i siły w zmaganiu się z chorobą. Chciałam Was prosić o radę w mojej sprawie. A więc: w kwietniu 2015r miałam robione profilaktycznie usg jamy brzusznej na którym wyszło, że na lewym jajniku mam torbiel ok.34mm (torbiel grubościenna) i pani wykonująca badanie kazała udać się niezwłocznie do ginekologa. Tak też uczyniłam. Przyjmowałam już wtedy od 2-3 lat tabletki antykoncepcyjne, więc Pani doktor zmieniła na inne z większą zawartością hormonu, co miało spowodować wchłonięcie się torbielą. Powiedziała, że jeśli nie zniknie to będzie trzeba go "wychlasnąć". U ginekologa byłam tydzień temu okazało się, że na tym jajniku (lewym) są teraz 2 torbiele po 2 cm. Kazał zrobić badanie CA 125 i pokazać się w styczniu. Mówiłam również, że bolą mnie często oba jajniki, jednak na temat prawego nic nie odpowiedziała. A czasami tak mnie boli, że chodzę na palcach i boli przy siadaniu. Wyczytałam, że dobrze zrobić badanie CA125, HE4 , test ROMA. Często też boli mnie brzuch cały trudno powiedzieć co nieraz bez przerwy 2 tyg. potem mija. Czuję jakbym była napompowana. Bardzo boje się tych badań-wyników i nie wiem kiedy je zrobić, przed czy po okresie. Jeśli miałyście taki broblem proszę o odpowieć
  • 10 lat temu
    annmarie jak chcesz pogadać mój mail kuka69@poczta.fm .napiszę nr.telefonu
  • 10 lat temu
    Dziewczyny dobrze ci radzą Radykalna operacja i koniec niema co sie zastanawiać bo życie mamy tylko jedne i trzeba je ratować Peta możesz zrobić po zakonczonym leczeniu <3
  • 10 lat temu
    Hej kochane.Ja też jestem zdania,że Pet nic tu nie da i szkoda tylko pieniędzy.Lepiej zachować pieniądze na ewentualną inną potrzebę ale przed chemią nie ma co.Teraz wydaje mi się musisz zdecydować co dalej.Po mniej więcej miesiącu od operacji powinna być chemia,więc musisz podjąć decyzję lub też zmienić onkologię jak nic nie robią.Pierwszy marker robią przed pierwszą chemią i tak powinni monitować co 3 tyg jak się zachowuje ,choć wiem,że u niektórych robili co 3 wlewy czyli badali go 3 razy przed,w środku i po chemii.Zależy od lekarza.Pamiętaj,że marker po operacji znacznie potrafi spaść a potem się podnieść więc to normalne.W naszym przypadku czas to życie więc działaj!!!!!
  • 10 lat temu
    nana zgadzam się w 100 %

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat