Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4821 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    moglabys podac swoj email?
  • 13 lat temu
    Ups....Trochę pomieszałam z tą rentą- brałam pod uwagę swój przypadek jako osoby uczącej się (studiującej), a byłam już wtedy pełnoletnia. Na osobę niepełnoletnią rodzic może dostać świadczenie jeśli zrezygnuje z pracy http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/647161,rodzic_moze_dostac_zasilek_pielegnacyjny_niezaleznie_od_wysokosci_dochodu.html . Tam też napisane jest na temat zasiłku pielęgnacyjnego.

Nie każdy też wie, że istnieje coś takiego jak ulga rehabilitacyjna i można odliczyć od podatku wydatki na samochód (wydatki na samochód - używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł.)
  • 13 lat temu
    Madzialena... jedyne wyjście to zapytać lekarza prowadzącego, czy leki mogą być tego przyczyną. Może to też być stres, połączony właśnie z lekami, ale ciężko mi coś poradzić. Myślę, że tutaj to tylko lekarz może fachowo odpowiedzieć, ew wysłać do ginekologa na dodatkowe badanie. W każdym razie musisz pamiętać, że zajście w ciążę przy braniu glivecu nie jest wskazane, a wręcz jest zakazane.
  • 13 lat temu
    Kasiaen- takiej osobie należy się renta socjalna. Musi pobrać z ZUS formularze do wypełnienia (nie pamiętam dokładnie jakie- na pewno jest druk, który musi wypełnić lekarz), następnie wysyła się to do ZUS-u i czeka na wezwanie na komisję. Trzeba też mieć dokumentację leczenia- ksero kart, wyniki badań- im więcej tego tym lepiej. W niektórych przychodniach wydają ksero karty dopiero po okazaniu wezwania na komisję, w innych wydają wcześniej.

Dodatkowo można (trzeba nawet) stanąć na komisję Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności. Ta komisja i ZUS-owska są niezależne od siebie i wynik też może być różny. W każdym razie powiatowa komisja orzeka stopień niepełnosprawności (u niepełnoletnich po prostu orzeka niepełnosprawność) i wtedy ma się m.in. zniżki na komunikację miejską, PKP i PKS i prawo do zasiłku pielęgnacyjnego.

Nie orientuję się jakie są teraz programy realizowane przez PFRON- kiedyś uczeń/student mógł ubiegać się o dofinansowanie do zakupu komputera a studenci mogli mieć dostać środki na czesne, akademik/stancję, podręczniki.
  • 13 lat temu
    Ja chyba w ogóle nietypowa jestem .. :)) ...
    chłopaki - nie czytajcie !! Będzie o babskich sprawach!! :)))

Dziewczyny - nie wiem który lek, ale coś mi rozwaliło hormony. Znaczy cykl menstruacyjny mi wybył. Tak nagle. W ciąży nie jestem, zrobiłam 2 różne testy i nic nie wykazały. Od ostatniej prawdziwej miesiączki minęło prawie 2 miesiące. Po drodze miałam krwawienie w połowie cyklu, a teraz ni dudu. Tak czy tak - kurcze, nie chciałabym juz przekwitnąć :-/
  • 13 lat temu
    skąd wiesz że jesteś w 100% zdolny?
  • 13 lat temu
    :)
    no widzisz co zmęczenie robi z człowiekiem ... hmm chodzi mi że osoba pracująca taka np. jak ja chora oczywiście na PSB tez może się starać i dostawać pieniądze jeśli tak to na jakiej podstawie ? tym bardziej że lek jest refundowany ... dostaje lek jestem w 100 % zdolny więc za co te pieniądze ?
  • 13 lat temu
    no tak... uśmiech jest, ale pytanie jak było dziwne, tak jest dziwne ;)
  • 13 lat temu
    :)
  • 13 lat temu
    Piotrek.... kompletnie nie rozumiem Twojego pytania :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat