Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • Basia M masz rację, czas pomyśleć o sobie bo jeszcze sama wpadnę w chorobę z tych zgryzot, już jestem kłębkiem nerwów. Jadwigap Tobie również wszystkiego dobrego, zdrowia ponad wszystko.
  • 5 lat temu
    Janinka - nie dołuj się tym, że tak postanowiliście a nie inaczej.... nie wiadomo ile tata by ucierpiał gdyby tego leku nie dostał....
  • Janinka tak to juz jest, jeden ma tak a drugi inaczej. Ja choruje prawie 23 lata i jak patrzę z perspektywy czasu wstecz to ile moich znajomych już zeszło i nie chorowali na pbs a moja świeczka się pali. Pozdrawiam Ja wierzę w przeznaczenie, że każdy ma swój czas. Pozdrawiam, wszystkiego dobrego. 

• Ale co to za lek który jednym ratuje życie a drugich wysyła na tamten świat? Mnie hematolog mówił że już w fazie testów zdarzały się zgony po Ponatynibie, i to wśród pacjentów stosunkowo młodych bez innych obciążeń chorobowych. Głównie zawały serca a przede wszystkim zatory które Ponatynib powoduje bardzo często, jak u mojego taty. Tu zresztą przedmówczyni wspomniała że miał być wycofany przez dużą toksyczność właśnie.
  • Różne się rzeczy dzieją, czytałam że chory na PBS w Białymstoku bierze ponatynib już 3 lata i ma się bardzo dobrze. Ten lek ratuje mu życie, oczywiście jest pod ścisłą kontrolą lekarza z uwagi na jego toksycznosc. Janinka tak miało być a jakbyś nie zrobiła to zawsze by były wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie wszystkich. ♥️

• Dziękuję Wam bardzo za słowa wsparcia. Tata oprócz białaczki miał zaawansowaną niewydolność serca dlatego skończyło się to tak tragicznie i szybko. Lekarz zalecił nam ten lek bo według niego pojawiła się faza akceleracji a po nim byłaby już ostra białaczka na końcu. Dlatego się zgodziliśmy bo to miała być ostatnia szansa. Teraz nie możemy przestać żałować tej decyzji, ale z drugiej strony gdybyśmy nie spróbowali to wyrzucalibyśmy to sobie do końca życia. Jak widzicie i tak zle i tak niedobrze. Tak czy inaczej życzę wszystkim tu zdrowia i nie podejmowania takich trudnych decyzji, Pozdrawiam
  • Ja akurat mam stopień umiarkowany, ale z tego co pamiętam to masz zakaz pracy w godzinach nocnych i nadliczbowych oraz przywilej dodatkowej 15-minutowej przerwy w trakcie pracy. Natomiast nie masz uprawnień do dodatkowego urlopu czy wolnych dni na badania specjalistyczne. 

• Witam wszystkich serdecznie, mam pytanie, czy ktoś z Państwa na podstawie naszej choroby ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim? Chciałbym się dowiedzieć czy w związku z takim orzeczeniem coś nam "przysługuje" od pracodawcy? Pozdrawiam
  • Janinka bardzo Ci współczuje! Bardzo!!! Wiele razy czytałam,ze ponatynib miał być wycofywany ze wzg na toksycznosc ale nie sądziłam ze aż tak. Bardzo mi przykro.

• bardzo mi przykro . wyrazy współczucia 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat