Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
o....................to gratulujemy ..tzn ja gratuluje choc nie znam ....zawsze jest to powód do gratulacji ....pomimo opini ze w ciazy wszystko szybciej sie toczy ja doczytałam ze w trakcie badań nad kobietami u których stwierdzono cin w ciazy nie nastepował rozwój choroby ..a ty juz go nie masz , trzeba wiec wierzyć w to iz nie wróci ..wiec zostaja tylko gratulacje ....:) dzieciaczki fajna sprawa ..ja mam dwóch chłopców , nie planuje wiecej ...jest tak z e po wielkim stresie nastepuje pełne wyluzowanie organizmu i łatwo zajsc w ciaze ...ja potrzebuje juz wyluzowania...ciazy moze mniej ale wyluzowania na pewno ....stres zabijam roznymi sprawami ale cieńko z rezultatami ....pozdrawiam ...:)
-
Magdalenka32
Witam cię po takiej Przerwie Fajnie że napisłaś!! i oczywiście Gratuluje trzymam kciuki aby wszystko było dobrze:-))
całą resztę pozdrawiam i trzymam kciuki za wasze dobre wyniki:-)) lecę po dzieci do szkoły:-)
Doris gdzie się podziewasz??
-
Dziękuję za gratulację. Będę czasem wpadać :)
-
Cześć dziewczyny!
Magdalenka32 gratulacje. Ja jestem jeszcze przed konizacją ale po chciałabym starac się o kolejne dziecko. Lekarze trochę straszą,że taka ciąza jest trudna do utrzymania i trzeba założyc na początku jakieś szewki na szyjkę.Robili Ci coś takiego?
Ajisza,jak tam u Ciebie? Wiem,że czekanie jest najgorsze. Ja wyniki miałam po 20 dniach od wycinków,ryczałam całymi dniami a jak mi powiedzieli,ze muszę przyjechać bo nic przez telefon mi nie powiedzą to prawie zemdlałam,wiedziałam,że jest zle. Cytologie miałam w trzeciej grupie ale bez cinow a tu z wycinków cin3. Teraz czekam na konizację i odliczam dni. Po kolejnej miesiączce jadę.
Widzę,że tak jak wycinki tak i konizacja u każdej inaczej. Pewnie dużo zależy od lekarza i szpitala. Ja na wycinki pojechałam rano,ok 13 miałam pobrane a wczesniej kolposkopie,usg,krew,badanie piersi...na drugi dzień do domu.Podczas wycinków spałam,jakaś krótka narkoza. Moja kumpela miała wycinki pobrane w kilka minut,bez dodatkowych badań. W szpitalu była ok godziny. Ja normalnie po wycinkach miałam zwolnienie z pracy na 10 dni,lekarz tłumaczył,że to na wszelki wypadek bym nie dostała krwotoku,miałam odpoczywac i nie dzwigac. Plamien nie miałam ale po trzech dniach dostałam okres,zgodnie z terminem. Konizację mam mieć chirurgiczną. O 7,30 mam być naczczo w szpitalu. Pewnie zabieg będe miała kolejnego dnia.
Pozdrawiam Was wszystkie.
-
asia28 hhej poczytałam trochę twoja chistorie i przyznam ze dodaje mi ona wiary ze u mnie tez tak się zakończy moja cytologia ukazala zmiany niskiego stopnia z mzliwoscia cin1 czyli jako tako żadne ciny nie wyszly po kolposkopi i 2 wycinkach wyszedł cin3 z tapetowaniem gruczolow kanal szyjki czysty caly czas się glowie skat taka zbieznosc jestem już po konizacji i czekam na wynik
-
AGA32 cytologia to tylko badanie przesiewowe,wiec nie daje 100%.Bardziej wiarygodne sa wycinki i kolposkopia.
z reszta to tez roznie bywa-bo u mnie cyto zle a wycinki super dobre!!! he he tak to jest jak lekarz pobiera wycinki w ciemno bez wczesniejszej kolposkopii...No a co by bylo gdybym juz przestala drążyc i zaufalabym na tyle wycinkom ze przestalabym sie leczyc??????? Nawet o tym nie mysle...:(
Dzieki zmiany lekarza podjeto w momencie decyzje.sru-pru i juz:)
-
zoe mi już kolposkopia wykazala'na taeczy części pochwowej zmiany dużego stopnia' a wycinki cin3
-
a tak wogole to mam ochote dziś gdzies wyjść może zrobie wysoka urode bo ostatnio to nawet na makijaż nie mam ochoty zaloze buty na obcasie a nie adidasy i wyjde z mezem na drinka .chyba ze skoncze jak zwykle w mojej anty sex koszuli przed tv.
-
wiecie dziewczyny co mowi ginekolog po całodziennym dyzuze?????NARESZCIE TWARZE;]
-
Aga32 - dla mnie okres oczekiwania na wyniki po konizacji był bardzo ciężki nie mogłam spać, masakra to była...zresztą jak i na każde wyniki...
Jak teraz sobie myślę że za 3 tygodnie mam badania i potem tyle czekania to aż na samą myśl że znowu będę czekać "szlag mnie trafia"
ja tam już nie ufam niczemu, cytologie systematycznie i co wyszło jak wyszło....
teraz naszczeście mam tą "płynną" cytologie " czytałam że bardziej wiarygodna jest.....
Aga faktycznie jak tak cały dzień jedno ogląda to po dyżuże ma już chyba dość, jestem ciekawa czy taki lekarz po całym dniu ma jeszcze ochote na swoją żone np:-))