Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    neli0767
    zazdroszcze ci sytuacji w jakiej jestes i lekarza ktory od razu zdecydowal sie na kolposkopie i wycinki..
    mysle ze nie masz sie co zamartwiac..
    powodzenia
  • 12 lat temu

Cześć dziewczyny mam do Was pytanie, odebrałam ostatnio wynik z cytologii i mam Erosio colli urteri.OM. rozmaz niezbyt czytelny z powodu licznych erytrocytów, stwierdzono obecność nieprawidłowych komórek nabłonkowych, o nieokreślonym znaczeniu (ASC-US). We wtorek mam kolposkopię z pobraniem wycinka i nie urywam, że jestem przerażona, zwłaszcza że rok temu miałam cytologię i była II. W kwietniu byłam na wizycie u ginekologa i nic nie zauważył. Mam też od kilku miesięcy bóle krzyża , czy to normalne? czy to może być objawem raka? Poratujcie mnie biedną;(

• 12 lat temu
    lika

zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie mowil ze jakas szczepionka szkodzi :) chyba nie bylo jeszcze szczepionki gdzie wszyscy byli zgodni ze pomaga a nie szkodzi :)

moj lekarz bardzooo mnie namawial na ta szczepionke :) powiedzial ze jest naprawde skuteczna

pozatym wyglada na to ze ten artylul jest napisany przez osobe ktora nie ma o tym pojecia :/ pisze tam o politykach hmm...
  • 12 lat temu
    anna80 w jakim jesteś kraju?
  • 12 lat temu
    no to jestem druga, która poszperała w necie i znalazłam podobne informacje jak ona25.
    http://www.wydzialszczepien.pl/137-n-usa-szczepionka-przeciw-hpv-efektywna-w-mniej-niz-trzech-dawkach.html
    Ale znalazłam też inny artykuł, który mnie zainteresował
    http://kefir2010.wordpress.com/2011/10/25/szczepionka-hpv-cena-2011-szkodliwosc-dzialania-niepozadane-sklad-ukrywane-fakty-i-grzechy-firm-farmaceutycznych-podsumowanie-szczepionka-na-hpv-nie-chroni-przed-rakiem-szyjki-macicy-25-pazdzie/.
  • 12 lat temu
    wiecie co tak mnie to zainteresowalo ze poszperalam troche w necie

ja mam potwierdzienie na papierze otrzymania 2 szczepionek HPV ktore sa na cale zycie

na necie pisze ze teraz robia 2 szczepionki ktore sa tak samo skuteczne - no i ze w niektorych miejscach dostaje sie jeszcze 3 :) (pierwsza-potem w odstepie dwomiesiecznym druga - i trzecia w odstepie szesciomiesiecznym)

wiec czy dwie czy trzy - tak czy tak jest ok :) i jest tak samo skuteczna :)

artykol jest po angielsku ale moze ktos chce poczytac :)

http://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/news/20110909/under-3-doses-of-hpv-vaccine-may-be-effective
  • 12 lat temu
    ona25 i lika
    dziwie sie ze mowicie tylko o 2 a nie 3 dawkach! to dotyczy zarowno wytycznych w polsce jak i poza nia! duuuzo sie naczytalam na ten temat, i poza tym mam siostrzenice 13-letnia, ktora przyjela 3 dawki szczepionki
    niewazne..czy wam dziewczyny zaleca teraz lekarz po konizacji szczepienie? wczoraj zrobilam cytologie plynna-bez zadnej szczoteczki. Lekarka powiedziala ze i tak dobrze sie czyta wynik czy pobierany szczoteczka czy nie, a ta powoduje krwawienia,wiec ona jej nie uzywa...krew podczas badania byla i tak w kanale..mowila ze to narosl po konizacji-prawdopodobnie..
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    ja także wiem o 2 dawkach. Cena , którą podałam obejmuje 2 dawki.
    anna 80 w jakim kraju jesteś , bo ja również poza Polską.
    A wracając do ceny to może znaleźli polski odpowiednik i dlatego taka rozpiętość w cenach. Jeśli któraś z Was coś wie na ten temat to proszę niech napisze.
  • 12 lat temu
    nie wiem moze u mnie jest inaczej ale zdziwilam sie troche jak napisalas 3
  • 12 lat temu
    anna

mam pytanko - piszesz o 3 dawkach hmm... ja mialam 2 zastrzyki przeciwko HPV

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat