dargod, Wygrał

od 2010-05-07

ilość postów: 76

Ośrodek Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów

Ostatnie odpowiedzi na forum

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @ewka napisał:
Czy to prawda,że brodawczak ludzki może powodować raka przełyku?


Wieksze prawdopodobieństwo wystepuje, że może spowodować nowotwory noso-gardła.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @gonek2 napisał:
Prawdopodobnie po wyniku usunięcia węzła wartowniczego i 3 innych węzłów chłonnych będę mieć radioterapię ,po jakim czasie od tych operacji



Radioterapia powinna rozpocząć sie po całkowitym wygojeniu blizny.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @kajka521 napisał:
panie doktorze mam57 lat mija rok od operacji mam usuniętą lewa piers .rak byl w błonce nie było nacieków miał7 milimetrow we w pazdzierniku skończyłam chemię jestem na chormonach . .cały czas ćwiczę ale w pod pachą wciąż nie mam czucia .i bardzo często drętwieją mi nogi . 3 chemie miałam czerwone i 3 jakieś w trakcie ich brania musiałam przyjąć 20 apo30 strydów na jedną chemię



Proszę zgłosić te problemy lekarzowi prowadzacemu w czasie wizyty kontrolnej.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @izisia napisał:
chemie mialam prowadzona w I.O Gliwice jak mam na nich wymusic inne badanie skoro ponoc nie maja na nic innego kontraktu?



W takiej sytuacji proszę się skontaktować z Międzynarodowym Centrum Nowotworów Dziedzicznych w Szczecinie.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @kazik napisał:
Witam! Co ile lat należy badać poziom PSA? Niedawno robiłem badanie na tzw "krew utajoną" i wszystko było ok - czy dla 100% pewności muszę zrobić kolonoskopię?



Dla 100% pewności kolonoskopia byłaby wskazana, nawet jeśli wynik badania na obecnośc krwi utajonej jest prawidłowy, to raz na pięc lat powinno sie zrobić kolonoskopię. Zależnie od wieku bada się PSA, dobrze było by raz w roku.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @atram20 napisał:
stwierdzono mi raka żołądka mam przerzuty do nadnerczej, otrzewnej i mózgowia straciłem wzrok na jedno oko zaczynają się problemy z drugim nabawiłem się również cukrzycy ponad 300 jestem po radioterapi czego mogę się jeszcze spodziewać a od jutra mam mieć podawaną chemie czy ta chemia spowoduję zatrzymanie mojej choroby czy w jakikolwiek sposób zdoła ta chemia przywrócić mi wzrok na to oko?


Nie można na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba próbować proponowanych terapii i zaufać lekarzowi prowadzącemu.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @viki2010 napisał:
po upływie ilu lat od zakończenia chemioterapii można uznać, że ryzyko przerzutów jest znikome?



Ryzyko przerzutów maleje z czasem. Uzależnione jest to od typu nowotworu, jego zaawansowania klinicznego w momencie rozpoznania oraz stosowanego leczenia.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @gonek2 napisał:
Bardzo proszę mi napisać gdzie w jakich miastach znajdują się poradnie genetyczne


Adresy onkologicznych poradni genetyczntch znajdują się na stronie www.genetyka.com

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @krystyna62 napisał:
Użytkownik @krystyna62 napisał: miałam nowotwór piersi złośliwy byłam leczona promieniami 50 Gy/T 2 lata temu oraz biorę tabletki hormonalne ponieważ mam zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego i bolą mnie ręce i dłonie mam też ostrogi piętowe jakie mogę brać naświetlania w gab. fizykoterapi bardzo proszę o odpowiedż




To jest pytanie do fizjoterapeuty, który dyżurował 13 maja. Postaramy sie przekazać to pytanie panu doktorowi Dosiowi, który udzieli Pani odpowiedzi na stronie w późniejszym terminie.

Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

10 lat temu

Użytkownik @DANA21 napisał:
Witam Jestem na poczatku diagnozowania .Mam mieć robioną biobsję - u góry włókniaka na dole złoścliwy wg. TK mięska. Czy należy wykonać biobsję tego złściwego czy lepiej go niedotykać ? '' bo się obudzi""


Nowotwór zawsze rozpoznajemy na podstawie wyniku histopotologicznego. W Pani sytuacji wskazane jest wykonanie biopsji.