Jest to zaburzenie polegające na obsesyjnym dążeniu do zdrowego odżywiania.
Ortorektyk zwraca baczną uwagę na jakość spożywanych produktów, dokładnie czyta etykiety, dokonuje zakupów tylko w wybranych sklepach, stara się sam wytwarzać żywność (np. piecze chleb, robi sery), aby mieć pewność, że je tylko to, co jest według niego zdrowe. Zazwyczaj ma listę produktów dozwolonych i zakazanych – nawet myśl o tym, że mógłby zjeść coś z listy zakazanej wywołuje poczucie winy, smutek i gniew.
W zaawansowanym stadium choroby ortorektyk przyjmuje tylko kilka wybranych pokarmów, uznanych przez niego za zdrowe i bezpieczne, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, witamin i składników mineralnych w diecie, a w rezultacie do wyniszczenia organizmu.
Do najczęstszych objawów niedożywienia jakościowego (braku poszczególnych składników w diecie) zaliczamy bóle i zawroty głowy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, bóle brzucha, nudności, osłabienie, problemy z ciśnieniem tętniczym krwi, anemię.
Szczególnie zagrożone ortoreksją są osoby chore na nowotwory i inne ciężkie i przewlekłe choroby, które w pożywieniu często szukają ratunku i leku na swoją przypadłość.
Odpowiednie odżywianie jest bardzo ważnym elementem wspomagającym terapię przeciwnowotworową. Osoba chora powinna uważać na to, jakie produkty je i w jakich ilościach. Wizyta u dietetyka jest zalecana każdemu pacjentowi onkologicznemu.
Dbanie o dietę nie może jednak stać się obsesją.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?