Stomia, nazywana również sztucznym odbytem, to wytworzone chirurgicznie połączenie światła jelita z powierzchnią ciała. Jej wyłonienie jest niekiedy konieczne w trakcie leczenia operacyjnego nowotworów jelita grubego.
Najczęściej wyłonienie stomii nie wymaga wprowadzenia dużych zmian w diecie. Pewne modyfikacje są jednak konieczne, gdy pojawią się skutki uboczne jej wyłonienia - biegunka, zaparcia, nieprzyjemne zapachy.
Podstawowymi zaleceniami jest spożywanie większej ilości posiłków, ale o mniejszej objętości.
Ważne jest wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, dbanie o to, aby dieta była różnorodna, składała się z produktów o wysokiej jakości i dostarczała wszystkich witamin oraz składników mineralnych.
Należy ograniczyć spożycie błonnika pokarmowego, cukru i słodyczy (zwłaszcza czekolady) oraz tłuszczów.
Dobrze jest również ograniczyć potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób, a zamiast z nich spożywać dania gotowane, gotowane na parze, czy delikatnie duszone.
Kęsy potraw należy dokładnie przeżuwać, a samo spożywanie posiłków powinno przebiegać bez pośpiechu i w miłej atmosferze.
Z diety należy wykluczyć alkohol, napoje gazowane, produkty wzdymające (fasola, bób, groch, kapusta, cebula), nadmierne ilości jaj, ostre przyprawy.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?