Żywienie dożylne, zwane jest też żywieniem pozajelitowym lub parenteralnym. Jest to jedna z form leczenia żywieniowego, polegająca na dostarczaniu podstawowych składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów), witamin i składników mineralnych drogą dożylną – poprzez żyły obwodowe (np. wkłucie wenflonu w przedramię) lub żyłę główną (założenie specjalnego cewnika), a więc bezpośrednio do krwi, z pominięciem przewodu pokarmowego.
Żywienie dożylne jest stosowane, gdy nie jest możliwe normalne dostarczanie pokarmu (tj. drogą doustną). Dzieje się tak zwłaszcza w chorobach uniemożliwiających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego: rozległych poparzeniach jamy ustnej, przełyku i innych narządów, niedrożności przewodu pokarmowego, przetokach, zespole jelita krótkiego, zaburzeniach wchłaniania jelitowego, chorobie Leśniowskiego – Crohna, w okresie okołooperacyjnym u chorych niedożywionych, a także czasami podczas chemio- i radioterapii.
Ten rodzaj żywienia stosowany jest zarówno w szpitalach, jak i w warunkach domowych.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?