Jakich składników należy unikać W większości nowotworów chorym zalecana jest dieta lekkostrawna, wysokoenergetyczna i bogata w pełnowartościowe białko. Wyjątkiem są m. in. nowotwory piersi i jajników, w których zastosowana terapia może powodować niekontrolowane tycie, dlatego pacjentkom zaleca się wówczas dietę ubogo energetyczną. W nowotworach układu pokarmowego, które znacznie pogarszają jego funkcjonowanie, również należy przestrzegać kilku dodatkowych zasad. W przypadku nowotworów żołądka wskazane jest unikanie potraw drażniących śluzówkę, np. pikantnych, gorących, bardzo twardych. Gdy chorujemy na nowotwór jelita grubego, należy ograniczyć spożycie błonnika i potraw wzdymających, np. warzyw kapustnych i roślin strączkowych (grochu, fasoli, soi, soczewicy). W tym przypadku warto również pamiętać o obieraniu owoców i warzyw ze skórki oraz usuwaniu pestek. Należy pamiętać, że każdy pacjent wymaga indywidualnego postępowania dietetycznego, uwzględniającego m.in. rodzaj choroby nowotworowej, choroby współtowarzyszące oraz rodzaj leczenia. U wszystkich chorych korzystne może być ograniczenie ilości spożywanej soli, gdyż jej nadmiar wiąże się z ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz uszkadza śluzówkę żołądka, a także ostrych przypraw – chilli, pieprzu czy curry. Niewskazane jest stosowanie gotowych mieszanek przypraw ze względu na zawartość glutaminianu sodu, oraz spożywanie wysokoprzetworzonych produktów, w tym wędlin, konserw mięsnych i rybnych. Dobrze jest ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych, obecnych zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych (smalcu, łoju). Warto także zmniejszyć ilość spożywanych słodyczy i cukru (również poprzez wybór niesłodzonych soków, jogurtów owocowych itp.). Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych – dozwolone są produkty gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone na ruszcie bez tłuszczu, a także w większości przypadków, surowe warzywa i owoce. Konieczna jest również rezygnacja z picia alkoholu i palenia papierosów.
Potrzebujesz wiedzy lub porady?