< Powrót

Jakie problemy z odżywianiem powoduje leczenie chirurgiczne?

Szczególny wpływ na stan odżywienia pacjenta mają zabiegi chirurgiczne w obrębie przewodu pokarmowego, zwłaszcza takie, które obejmują resekcję, czyli usunięcie części bądź całego narządu (np. fragmentu żołądka lub jelit). 

Wymienione operacje ograniczają zdolność do trawienia i wchłaniania pokarmów przez chorego. 

Również operacje w obrębie jamy ustnej i gardła źle wpływają na możliwości przyjmowania pokarmu, m.in. ze względu na występujący ból i rany. 

W zależności od potrzeb pacjentowi zalecana jest wówczas dieta płynna lub półpłynna, stosowana tak długo, jak to konieczne.

Niekiedy obserwuje się także reakcje nadwrażliwości na leki stosowane do znieczuleń podczas operacji, przez co po wybudzeniu pacjent może skarżyć się na nudności, wymioty lub biegunki.

Pytania użytkowników

Potrzebujesz wiedzy lub porady?

zamknij
Zadaj pytanie