Wyniki najnowszych prospektywnych badań kohortowych analizujących wpływ poziomu całkowitego tłuszczu pochodzącego z pokarmów oraz podaży kwasów tłuszczowych na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi są niejednoznaczne.  Do meta-analizy, której wyniki opublikowane zostały na łamach Int J Cancer, włączono 24 niezależne badania analizujące wpływ tłuszczu pokarmowego i podaży kwasów tłuszczowych oraz 7 badań analizujących wpływ poziomu kwasów tłuszczowych w osoczu krwi na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi.

Zbiorcze ryzyko względne (RR=relative risk) zachorowania na nowotwór piersi przy najwyższym spożyciu tłuszczu w diecie (w relacji do najniższej konsumpcji) wyniosło RR=1.10 (1.02-1.19) wskazując na 10% wzrost ryzyka zachorowania, jednak standaryzacja względem znanych czynników ryzyka zniwelowała ten wzrost, wskazując ostatecznie na brak związku między poziomem spożycia tłuszczu w pokarmach a ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi.  Brak wpływu na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi wykazano w szczegółowej analizie dla tłuszczów zwierzęcych, roślinnych, nasyconych kwasów tłuszczowych (RR=1.00, 95%CI=0.78-1.28), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) (RR=1.41, 95%CI=0.99-2.03), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) (RR=0.59, 95%CI=0.27-1.30), n-3 PUFA (RR=0.81, 95%CI=0.60-1.10), n-6 PUFA (RR=0.84, 95%CI=0.60-1.18), kwasu eikozapentaenowego, kwasu dokozaheksaenowego, kwasu α-linolenowego, oleinowego, linolowego oraz kwasu arachidonowego.

Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują na brak związku pomiędzy całkowitą konsumpcją tłuszczów i poziomem kwasów tłuszczowych oraz ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy piersi.