Konsumpcja owoców i warzyw może wpływać ochronnie przeciwdziałając nowotworom złośliwym trzustki ze względu na obecność w owocach i warzywach składników potencjalnie antykancerogennych. Dotychczasowe wyniki badań typu case-control wskazują na ochronny wpływ spożywania owoców i warzyw, jednak badania te obarczone są błędem szacowania spożycia. W badaniach kohortowych siła związku była słabsza a analiza oparta o małą grupę badaną. Autorzy przeprowadzili łączną analizę 14 badań kohortowych z Europy, Ameryki Północnej i Australii.
Zmiana poziomu ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki przy wzroście spożycia o 100 gramów dziennie wynosiła: 1.01 (95%CI=0.99-1.03) dla owoców i warzyw łącznie, 1.01 (95%CI=0.99-1.03) tylko dla owoców oraz 1.02 (95%CI=0.99-1.06) dla samych warzyw. Siła związku była podobna u kobiet i u mężczyzn. Wyniki badań sugerują, że wzrost spożycia owoców i warzyw nie wpływa na poziom ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki u dorosłych.