Niewielkie spożycie owoców i warzyw to potwierdzony czynnik ryzyka występowania chorób niezakaźnych. Opublikowana została meta-analiza sześćdziesięciu czterech badań epidemiologicznych określających wpływ spożycia owoców i warzyw na ryzyko poszczególnych chorób niezakaźnych. Określono ryzyko zachorowania przy wysokim spożyciu owoców i warzyw w relacji do niskiego spożycia. Największy spadek ryzyka zachorowania (o 44%) przy wzroście spożycia owoców o każde 100 gramów dziennie wykazano dla nowotworów przełyku. Prawie 30% spadek ryzyka wykazano dla nowotworów złośliwych jamy ustnej, gardła i krtani. Wzrost spożycia owoców o 100 gramów dziennie wiąże się z także z redukcją ryzyka zachorowania na zawał (o 14%) oraz  11% spadkiem ogólnego ryzyka zgonu. W przypadku konsumpcji warzyw, największe ograniczenie ryzyka zachorowania przy wzroście spożycia o każde 100 gramów dziennie, wykazano dla nowotworów nerki (spadek o 12%) oraz chłoniaków (spadek o 11%). Wzrost spożycia o 100 gramów dziennie powoduje również spadek ryzyka choroby niedokrwiennej serca (o 14%) oraz ogólnego ryzyka zgonu (o 13%). 
Wzrost spożycia owoców z puszek wiąże się ze wzrostem ogólnego ryzyka zgonu oraz ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia. Spożywanie dużej ilości marynowanych warzyw jest czynnikiem zwiększającym ryzyko nowotworów złośliwych żołądka. 
Wyniki przeprowadzonej meta-analizy jednoznacznie wskazują na ochronny wpływ spożycia owoców i warzyw w epidemiologii chorób niezakaźnych. 


[artykuł przygotował Piotr Wojtyś w oparciu o: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...]