Przeprowadzone do tej pory badania nad wpływem spożycia nabiału na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi przyniosły niejednoznaczne wyniki. Dieta jest istotnym, podlegającym modyfikacji, czynnikiem wpływającym na ryzyko wystąpienia nowotworów. Celem przeglądu systematycznego i meta-analizy badań, których wyniki przestawiono na łamach Journal of Breast Cancer, było oszacowanie wpływu konsumpcji nabiału na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi. Do analizy włączono 22 badania prospektywne (1 566 940 kobiet) oraz 5 badań typu case-control (33 372 kobiety).
Wysoki (powyżej 600 gramów dziennie) oraz średni (400-600 gramów dziennie) poziom spożycia nabiału znacznie obniża ryzyko wstąpienia nowotworu piersi, w porównaniu z niską konsumpcją (poniżej 400 gramów dziennie). Dla kobiet spożywających największe ilości nabiału redukcja ryzyka wynosi 10% (RR=0.90, 95%CI=0.83-0.98), natomiast przy średniej konsumpcji ryzyko jest obniżone o 6% (RR=0.94, 95%CI=0.91-0.98). Ryzyko zachorowania spada wraz ze wzrostem spożycia produktów nabiałowych. W szczegółowej analizie wykazano, że jogurt (RR=0.91, 95%CI=0.83-0.99) oraz niskotłuszczowe produkty nabiałowe (RR=0.85, 95%CI=0.75-0.96) obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, przy braku takiego związku dla pozostałych produktów nabiałowych.
Wyniki przedstawionej analizy potwierdzają hipotezę o spadku ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy piersi wraz ze wzrostem konsumpcji produktów nabiałowych.