W szeregu badań przeprowadzonych w populacjach wschodniej Azji zaobserwowano wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka w wyniku wysokiego spożyciu marynowanych warzyw. JS Ren i współpracownicy przeprowadzili meta-analizę 60 badań. W 30 badaniach typu cae-control zaobserwowano istotny wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu żołądka przy wysokim spożyciu marynowanych warzyw (marynowanej żywności), jedno badanie wykazało odwrotny związek. Wśród badań kohortowych dwa wykazały istotny statystycznie wzrost ryzyka, w żadnym nie zaobserwowano spadku ryzyka.

 

Analizując wszystkie badania wykazano ponad 50% wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka u osób spożywających największe ilości marynowanych warzyw (marynowanej żywności), w porównaniu do osób, które nie jedzą takich potraw lub jedzą małe ich ilości, OR=1.52 (95%CI=1.37-1.68). Większy wzrost ryzyka wykazano w badaniach case-control, OR=1.56 (95%CI=1.39-1.75) niż w badaniach kohortowych, OR=1.32 (95%CI=1.10-1.59). Wyniki badań wskazują na wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka u osób spożywających duże ilości marynowanych warzyw (marynowanej żywności). Zależność ta dotyczy szczególnie populacji Chin i Korei, w mniejszym stopniu Japonii.