Konsumpcja alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na różne umiejscowienia nowotworów złośliwych.  Analizując dane z trzech dużych prospektywnych badań kohortowych, autorzy badania, którego wyniki opublikowane zostały na łamach Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, zweryfikowali czy istnieje zależność pomiędzy spożywaniem alkoholu a ryzykiem zachorowania na czerniaka złośliwego skóry. W ciągu 3 855 706 osobolat obserwacji zdiagnozowano 1 374 nowych zachorowań na czerniaka złośliwego.

Przy najwyższym poziomie spożycia alkoholu zaobserwowano wzrost ryzyka zachorowania na inwazyjnego czerniaka złośliwego skóry, HR=1.14 (95%CI=1.00-1.29) dla wzrostu spożycia o drinka dziennie. Rodzajem alkoholu dla którego zaobserwowano wzrost ryzyka, było białe wino, HR=1.13 (95%CI=1.04-1.24) dla wzrostu spożycia o drinka dziennie przy uwzględnieniu standaryzacji względem innych rodzajów alkoholu. Związek pomiędzy spożyciem alkoholu a ryzykiem wystąpienia czerniaka był silniejszy w przypadku nowotworów części ciała bardziej chronionych przed ekspozycją na promieniowanie UV (tułów) niż w przypadku nowotworów części ciała bardziej eksponowanych (głowa, kark, palce, uszy, nos). W relacji do abstynentów, wzrost ryzyka zachorowania na czerniaka złośliwego skóry przy dziennym spożyciu alkoholu  >= 20g wyniósł HR=1.02 (95%CI=0.64-1.62) dla  głowy, karku, palców, uszów, nosa oraz HR=1.73 (95%CI=1.25-2.38) dla tułowia.

Podsumowując autorzy artykułu wskazują, że spożycie alkoholu w umiarkowanym stopniu zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka złośliwego skóry, szczególnie części ciała chronionych przed ekspozycją na promieniowanie słoneczne. Wyniki badania  potwierdzają słuszność zaleceń odnośnie ograniczenia spożycia alkoholu w profilaktyce nowotworów złośliwych.