Cholesterol, jako istotny element „zachodniej diety”, może być czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego.  Dotychczasowe wyniki badań epidemiologicznych wskazują jednak na sprzeczne rezultaty. Artykuł opublikowany na łamach Cancer Epidemiol Biomarkers Prev przedstawia wyniki meta-analizy 14 dużych badań kohortowych analizujących wpływ poziomu cholesterolu (całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL) na ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty.

Ryzyko względne zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego przy najwyższym poziomie (w relacji do najniższych wartości) wyniosło dla cholesterolu całkowitego, RR=1.05 (95%CI=0.97-1.14); dla cholesterolu HDL, RR=0.93 (95%CI=0.80-1.10); dla cholesterolu LDL, RR=1.17 (95%CI=0.88-1.55). Zmiana wartości ryzyka przy wzroście poziomu cholesterolu o 1 mmol/L wyniosła RR=1.01 (95%CI=0.99-1.02) dla cholesterolu całkowitego; RR=0.98 (95%CI=0.91-1.07) dla cholesterolu HDL; RR=1.04 (95%CI=0.98-1.10) dla cholesterolu LDL.  

Wyniki przedstawionej meta-analizy wskazują na brak związku pomiędzy poziomem cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL oraz cholesterolu LDL a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego.