Hipotetycznie zakładając, poziom spożycia tłuszczu może wpływać na ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki, jednak wyniki dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych są niejednoznaczne. Na łamach European Journal of Cancer Prevention opublikowano rezultaty przeglądu systematycznego oraz meta-analizy badań kohortowych oraz badań typu case-control analizujących wpływ konsumpcji tłuszczu na zagrożenie nowotworami złośliwymi trzustki. Kryteria włączenia do analizy spełniło sześć badań kohortowych oraz trzynaście badań typu case-control tworząc populację, w której zdiagnozowano 6 159 przypadków nowotworów trzustki. Grupę kontrolną utworzyło 1 068 476 osób.
Względne ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki przy najwyższej konsumpcji tłuszczu (w relacji do najniższego spożycia) wyniosło RR=1.04 (95%=0.90-1.20) nie wskazując na wzrost ryzyka przy wyższym spożyciu. W oddzielnej analizie uwzględniającej typ badania, ryzyko względne wyniosło RR=1.03 (95%CI=0.83-1.27) dla badań typu case-control oraz RR=1.05 (95%CI=0.85-1.29) dla badań kohortowych, nie wykazując istotnie statystycznego związku pomiędzy konsumpcją tłuszczu a ryzykiem wystąpienia nowotworu trzustki.
Wyniki przestawionej meta-analizy nie potwierdzają hipotezy o konsumpcji tłuszczu jako czynnika zwiększającego ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki.