The World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research w swoim najnowszym raporcie aktualizującym dostępną wiedzę epidemiologiczną, wnioskują, że nie ma wystarczających dowodów sugerujących, że spożywanie orzechów  obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Jednak nowe badania wskazują, że konsumpcja orzechów może mieć znaczenie w prewencji nowotworów. W badaniu przeprowadzonym w populacji amerykańskiej (około 47 000 mężczyzn, czas obserwacji ponad 26 lat, 6 810 rozpoznanych nowotworów gruczołu krokowego) analizowano wpływ spożycia orzechów na rozwój nowotworu złośliwego prostaty oraz przeżywalność po diagnozie tego nowotworu.  Konsumpcja orzechów nie chroni przed rozwojem nowotworu gruczołu krokowego oraz nie obniża ryzyka zgonu z jego powodu. Jednak u mężczyzn z nowotworem złośliwym gruczołu krokowego, którzy spożywali orzechy pięć razy w tygodniu lub częściej, zaobserwowano 30% obniżenie ryzyka zgonu z innych przyczyn, niż nowotwór prostaty (w relacji do mężczyzn, którzy jedli orzechy jeden raz w miesiącu lub rzadziej). Autorzy badania sugerują, że dłuższa przeżywalność związana z konsumpcją orzechów może wynikać z obniżenie ryzyka zachorowania i zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia.

W relatywnie małej liczbie badań prospektywnych podejmowano temat wpływu spożywania orzechów na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Opublikowana przed rokiem (Nutr Rev. 2015 Jul; 73(7): 409–425) meta-analiza oraz przegląd systematyczny obejmowała tylko 11 badań prospektywnych sugerując ochronny wpływ konsumpcji orzechów. Na tę chwilę najbardziej obiecujące wyniki pochodzą z 3 badań prospektywnych wskazujących na 20% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego. Potrzebne są dodatkowe dowody aby z większą pewnością oszacować wpływ konsumpcji orzechów na ryzyko zachorowania na poszczególne typy nowotworów złośliwych.

Orzechy są źródłem tłuszczów nienasyconych, białka, witamin (witamina E, kwas foliowy, niacyna), minerałów (magnez, sód, potas) oraz roślinnych związków chemicznych, czyli substancji o właściwościach anty-kancerogennych, przeciwzapalnych oraz antyoksydacyjnych, które to mechanizmy mogą wyjaśniać potencjalny wpływ przeciwnowotworowy konsumpcji orzechów.  

Wyższe spożycie orzechów może odgrywać pewną rolę w redukcji ryzyka zachorowania na niektóre typy nowotworów złośliwych, jednak potwierdzenie takiego związku oraz wyjaśnienie mechanizmów działania wymaga przeprowadzenia kolejnych badań etiologicznych.