Wysoka konsumpcja węglowodanów powoduje wzrost poziomu trójglicerydów, glukozy oraz insuliny we krwi oraz obniża poziom cholesterolu HDL, co może powodować wzrost ryzyka chorób serca i układu krążenia.
Celem badania przeprowadzonego w populacji European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (prawie 340 tys. osób, które wypełniły kwestionariusz odnośnie diety) było oszacowanie wpływu indeksu glikemicznego (GI), ładunku glikemicznego oraz podaży węglowodanów na ryzyko chorób serca i układu krążenia. W przeprowadzonej analizie wykazano, że wysoki ładunek glikemiczny wiąże się ze wzrostem ryzyka chorób serca i układu krążenia u osób charakteryzujących się nadwagą, BMI =25 (HR=1.22, 95%CI=1.11-1.35). Związek ten dotyczy zarówno kobiet, jaki i mężczyzn. Wzrost ryzyka zachorowania wykazano także przy wysokim spożyciu węglowodanów (HR=1.11, 95%CI=1.03-1.18 dla każdego wzrostu spożycia o 50 gramów dziennie) oraz cukru (HR=1.09, 95%CI=1.02-1.17 dla każdego wzrostu konsumpcji o 50 gramów dziennie).
Wyniki badania przeprowadzonego w dużej europejskiej populacji potwierdzają hipotezę o wzroście ryzyka chorób serca i układu krążenia przy wysokiej podaży glukozy z diety.