W duńskiej populacji Diet, Cancer and Health przeprowadzone zostało badanie analizujące wpływ spożycia ryb (ogólne spożycie oraz rozróżnienie na ryby tłuste i chude) na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe gruczołu krokowego oraz ogólne ryzyko zgonu i ryzyko zgonu z powodu nowotworu prostaty w populacji mężczyzn z tym nowotworem. W populacji liczącej 27 178 mężczyzn zdiagnozowano 1690 przypadków nowotworu złośliwego gruczołu krokowego. W momencie diagnozy u 1042 mężczyzn z nowotworem, stopień zaawansowania według skali Gleasona wyniósł 7 i wyżej, a dla 498, 8 lub wyżej. W okresie badania 364 mężczyzn zmarło, w tym 228 z powodu nowotworu gruczołu krokowego.

W badaniu wykazano, że nie istnieje żaden związek pomiędzy konsumpcją ryb (bez względu na rodzaj) a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego (bez względu na stopień jego zaawansowania). Spożycie ryb nie wpływa również na ogólne ryzyko zgonu u mężczyzn z nowotworem prostaty.  W analizie dotyczącej ryzyka zgonu z powodu nowotworu gruczołu krokowego, tylko wysokie spożycie tłustych ryb wiąże się ze wzrostem ryzyka.  Dla każdego zwiększenia konsumpcji o 25g dziennie, obserwuje się 27% wzrost ryzyka zgonu, RR=1.27 (95%CI=1.04-1.55).

Podsumowując wyniki badania, autorzy wskazują na generalny brak związku pomiędzy konsumpcją ryb i ryzykiem zachorowania i zgonu z powodu nowotworu złośliwego gruczołu krokowego. Jednie wysokie spożycie tłustych ryb zwiększa ryzyko zgonu z powodu nowotworów prostaty.