Nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy to jedne z najczęściej diagnozowanych nowotworów na świecie, których częstotliwość występowania regularnie wzrasta. Jednak istnieją działania, które każdy może podjąć, aby ograniczyć ryzyko zachorowania:
1. Bierz udział w badaniach przesiewowych.
W czasie badania
przesiewowego mogą zostać rozpoznane stany przedrakowe takie jak np.
polipy, które dzięki badaniu zostaną usunięte z jelita zanim rozwiną się
w stan nowotworowy. American Cancer Society zaleca udział w badaniach
przesiewowych już od wieku 45 lat. Zalecenia europejskie, rekomendują
udział w badaniach przesiewowych w celu rozpoznania nowotworów
złośliwych jelita grubego i odbytnicy dla osób w wieku 50-74 lata
(badanie na krew utajoną w kale, kolonoskopia).
2. Jedz dużo warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych.
Dieta
zawierająca wymienione produkty obniża ryzyko zachorowania na nowotwory
złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa
(wieprzowina, wołowina, jagnięcina) oraz mięsa przetworzonego (np. hot
dogi), których konsumpcja zwiększa ryzyko wystąpienia tych nowotworów.
3. Ćwicz regularnie.
Aktywność fizyczna redukuje ryzyko zachorowania.
U osób biernych fizycznie ryzyko zachorowania jest wyższe.
4. Utrzymuj odpowiednią masę ciała.
Badania epidemiologiczne wskazują
na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy u
osób z nadwagą oraz otyłością. Odpowiednia dieta w połączeniu z
aktywnością fizyczną pozwalają kontrolować masę ciała.
5. Nie pal papierosów.
Wieloletni palacze charakteryzują się wyższym
ryzykiem zachorowania i zgonu z powodu nowotworów złośliwych jelita
grubego i odbytnicy.
6. Ogranicz spożycie alkoholu.
American Cancer Society zaleca
konsumpcję nie więcej niż 2 drinków dziennie przez mężczyzn oraz jednego
przez kobiety. 1 drink to około 360 ml piwa, 150 ml wina lub 45 ml
wódki (http://www.cancer.org/latest-n...).