Spożywanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych napojów dziennie wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia niewydolności serca u mężczyzn. To wniosek z dużego badania prospektywnego, którego wyniki opublikowane zostały na łamach czasopisma Heart. Niewydolność serca jest obserwowana u ok 23 mln osób na świecie, z których tylko około połowa przeżyje kolejne 5 lat. Wyższe ryzyko wystąpienia niewydolności serca dotyczy mężczyzn oraz osób w starszym wieku.

Napoje słodzone są popularne na całym świecie szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Ich regularne spożycie wpływa na zmianę ciśnienia krwi, poziom insuliny, poziom markerów zapalnych, a także powoduje wzrost masy ciała, które to czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego, cukrzycy, wieńcowej choroby serca oraz udaru serca.

Badanie analizujące wpływ spożycia słodzonych napojów na ryzyko wystąpienia niewydolności serca przeprowadzono w Szwecji w populacji 42 400 mężczyzn. W momencie przystąpienia do badania mężczyźni byli w wieku od 45 do 79 lat. Wypełniany kwestionariusz zawierał 96 pytań dotyczących nawyków żywieniowych w tym dziennego i tygodniowego spożycia standardowych porcji (200 ml lub 1 szklanka) słodzonych napojów. W badaniu nie różnicowano pomiędzy napojami słodzonymi cukrem, glukozą, fruktozą czy sztucznymi słodzikami. Do napojów słodzonych nie zaliczono kawy, herbaty ani soków.

W ciągu średniego czasu obserwacji wynoszącego 12 lat w populacji wystąpiły 3604 przypadki niewydolności serca, 509 mężczyzn zmarło z tego powodu. Analiza wykazała 23% wzrost ryzyka wystąpienia niewydolności serca u mężczyzn spożywających dziennie dwie porcje słodzonych napojów lub więcej (w porównaniu z osobami, które takich napojów nie piły).

Podsumowując wyniki badania autorzy rekomendują, aby spożywać słodzone napoje sporadycznie lub nie pić ich wcale.