Międzynarodowa Organizacja do Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer, IARC) sklasyfikowała przetwory mięsne jako kancerogeny, substancje powodujące rozwój nowotworów złośliwych (grupa 1). Natomiast czerwone mięso skalsyfikowane zostało jako prawdopodobny kancerogen, substancja która może powodować rozwój nowotworu złośliwego (grupa 2A).
Do analizowanych przetworów mięsnych zaliczono: hot-dogi, szynkę, bekon, kiełbasę oraz niektóre przetwory, które podlegały procesowi konserwacji oraz nadawania smaku (solenie, wędzenie, fermentowanie, peklowanie). Źródła czerwonego mięsa to: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, mięso kozie.
Przedstawione wnioski są wynikiem analizy ponad 800 badań epidemiologicznych. Na ich podstawie wykazano, że spożywanie 50 gramów przetworów mięsnych dziennie wiąże się z 18% wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Ekwiwalent 50 gramów mięsa to około sześć pasków bekonu lub jeden hot-dog. W analizie dla konsumpcji czerwonego mięsa wykazano wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy, trzustki oraz gruczołu krokowego.
W zaleceniach zdrowotnych podkreśla się potrzebę ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przetworów mięsnych na rzecz ryb, drobiu i roślin strączkowych. Codzienna dieta powinna zawierać duże ilości owoców, warzyw oraz produktów pełnoziarnistych.