Wpływ produktów nabiałowych na stan zdrowia populacji był przez ostatnie lata elementem wielu badań epidemiologicznych. Jednak związek pomiędzy spożyciem produktów nabiałowych, a także podaży wapnia, i ryzykiem wystąpienia nowotworu złośliwego płuca jest ciągle niejasny. Do analizy powyższego związku włączono 32 badania wyszukane w bazach PubMed i Web of Science (12 badań kohortowych, 20 badań typu case-control).

Po zsumowaniu wyników pojedynczych badań, zbiorcze ryzyko względne (RRs= summary relative risks) zachorowania na nowotwór złośliwy płuca przy wysokim spożyciu (w relacji do najniższego poziomu konsumpcji) wyniosło RRs=1.05 (95%CI=0.84-1.31) dla nabiału ogólnie oraz RRs=1.08 (95%CI=0.80-1.46) dla mleka. Negatywne rezultaty wykazano również dla sera, jogurtu oraz mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Ryzyko względne dla całkowitej podaży wapnia oraz dla wapnia pochodzenia pokarmowego wyniosło odpowiednio RRs=0.99 (95%CI=0.70-1.38) i RRs=0.85 (95%CI=0.63-1.13).  Po standaryzacji względem czynników zakłócających, wyniki pozostały stabilne dla większości podgrup objętych badaniem. 

Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują na brak istotnie statystycznego związku pomiędzy konsumpcją nabiału oraz podażą wapnia i ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy płuca. Na podstawie wyników przeprowadzonych dotychczas badań można definitywnie stwierdzić brak związku pomiędzy spożyciem nabiału, a także podażą wapnia i ryzykiem wystąpienia nowotworów złośliwych płuca. Autorzy badania sugerują, że dalsze wysiłki powinny być skierowane na znalezienie innych elementów diety, które mogą mieć istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów płuca.