W wielu badaniach epidemiologicznych analizowano wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe żołądka. Artykuł opublikowany w  Asia Pac J Clin Nutr. jest efektem przeprowadzonej meta-analizy badań, mającej na celu oszacowanie bardziej precyzyjnie siły związku. Do analizy włączono 22 badania epidemiologiczne (9 badań kohortowych oraz 13 badań typu case-control) z łączną liczbą 7 631 przypadków nowotworów złośliwych żołądka oraz liczbą 1 019 693 osób stanowiących grupę kontrolną.

Oszacowane ryzyko względne (RR – relative risk) zachorowania na nowotwór żołądka przy najwyższej konsumpcji kawy, w realizacji do najniższego spożycia, wyniosło RR=0.94 (95%CI=0.80-1.10). Ryzyko zachorowania dla osób pijących kawę w relacji do osób, które nie piją tego napoju, wyniosło RR=0.93 (95%CI=0.88-0.99). Przy analizie poszczególnych kategorii spożycia uzyskano następujące wyniki: RR=0.95 (95%CI=0.84-1.08) przy mniej niż jednej filiżance kawy wypijanej dziennie, RR=0.92 (95%CI=0.82-1.03) przy 1-2 kawach dziennie oraz RR=0.88 (95%CI=0.76-1.02) przy 3-4 kawach wypijanych w ciągu dnia, co wskazuje na spadek ryzyka zachorowania przy wzroście spożycia.

Wyniki przeprowadzonej meta-analizy wskazują na możliwy protekcyjny wpływ picia kawy w zapobieganiu nowotworom żołądka.