Celem meta-analizy badań, której wyniki opublikowane zostały na łamach European Journal of Cancer Prevention, było oszacowanie wpływu konsumpcji owoców i warzyw na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe pęcherza moczowego. Do analizy włączono 27 badań (12 badań kohortowych oraz 15 badań typu case-control), w których porównywano ryzyko zachorowania przy najwyższym poziomie konsumpcji owoców i warzyw w relacji do najniższego spożycia.

Wysokie spożycie owoców wiąże się, na podstawie przeprowadzonej meta-analizy, z 19% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory pęcherza moczowego, RR=0.81 (95%CI=0.73-0.89). Przy wysokiej konsumpcji warzyw obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych pęcherza moczowego wynosi 16%, RR=0.84 (95%CI=0.72-0.96). Analizując zależność zmiany poziomu ryzyka od dawki, autorzy wykazali 8% obniżenie ryzyka zachorowania przy wzroście spożycia warzyw o każde 200 gramów dziennie (RR=0.92, 95%CI=0.87-0.97). Analogiczny wzrost spożycia owoców wiąże się z 9% redukcją ryzyka (RR-0.91, 95%CI=0.83-0.99).

Wyniki badania wskazują, że wysokie spożycie owoców i warzyw może w istotnym stopniu obniżać ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe pęcherza moczowego.