W badaniu przeprowadzonym w dużej europejskiej populacji (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC) analizowano wpływ spożycia ryb oraz poziomu w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 (kwasy omega 3), a także relacji kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 (n6:n3), na ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i odbytnicy.  W czasie trwania badania w populacji ponad 500 tys. osób rozpoznano 6291 przypadków nowotworów jelita grubego i odbytnicy. Wysokie spożycie ryb (ryby ogółem, ryby tłuste, ryby chude) wiąże się z około 10% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Wysoki poziom kwasów omega 3 we diecie również powoduje obniżenie ryzyka zachorowania (około 15%). Natomiast przy wysokich wartościach wskaźnika n6:n3 (relacja kwasów omega 6 do kwasów omega 3) zaobserwowano 30% wzrost ryzyka.

Wyniki analizy sposobu odżywiania w populacji EPIC wskazują na to, regularna konsumpcja ryb zgodnie z rekomendacjami żywieniowymi, powoduje spadek ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy, prawdopodobnie poprzez ochronny wpływ kwasów omega 3.


[artykuł przygotował Piotr Wojtyś: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31252190]