Dowody epidemiologiczne wskazują, że picie kawy wiąże się z obniżeniem ogólnego ryzyka zgonu, a także ryzyka zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia oraz nowotworów złośliwych. Profilaktyczny wpływ picia kawy wynika częściowo z działania polifenoli znajdujących się w kawie, które charakteryzują się właściwościami antykancerogennymi, przeciwzapalnymi, a także zapobiegają rozwojowi cukrzycy i nadwagi.
W szczegółowych badaniach epidemiologicznych wykazano profilaktyczny wpływ picia kawy w relacji do raka wątroby oraz przewlekłych chorób wątroby. Zaobserwowano 15% obniżenie ryzyka zachorowania na raka wątroby przy wzroście spożycia kawy o jedną filiżankę. Wykazano jednocześnie pozytywny wpływ picia tego napoju na metabolizm enzymów wątrobowych oraz zapobiegający marskości wątroby. Według innych badań picie kawy obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe trzonu macicy, a możliwy jest także jej profilaktyczny wpływ w nowotworach jamy ustnej/gardła oraz zaawansowanych nowotworach gruczołu krokowego.
W najnowszej meta-analizie badań kohortowych oszacowano wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe piersi. Przeprowadzona została szczegółowa analiza uwzględniająca podział na zachorowania przed i po menopauzie oraz rodzaj receptorów estrogenowych i progesteronowych. Dla ogólnej populacji kobiet picie kawy nie wpływa na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe piersi. Obniżenie ryzyka zaobserwowano natomiast wśród kobiet po menopauzie. Konsumpcja czterech filiżanek kawy dziennie wiąże się w tej części populacji z 10% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe piersi.
Proponowanych jest kilka mechanizmów wyjaśniających profilaktyczny wpływ picia kawy w nowotworach piersi. Przykładowo kawa i kofeina wpływają bezpośrednio na obniżenie poziomu wolnego estradiolu w organizmie, a także ułatwiają jego przyłączanie do globuliny wiążącej hormony płciowe (sex hormone binding globulin, SHBG). Kawa hamuje także działanie enzymów przekształcających androgeny w estrogeny (CYP19).
Wyniki przeprowadzonej analizy potwierdzają hipotezę o obniżeniu ryzyka wystąpienia nowotworu złośliwego piersi u kobiet po menopauzie w związku z piciem kawy.
Tekst opracował Piotr Wojtyś wg źródeł:
http://www.mdpi.com/2072-6643/...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
http://journals.lww.com/eurjca...
http://journals.lww.com/eurjca...