Oliwa z oliwek, istotny składnik diety śródziemnomorskiej, może wydłużać życie i spowalniać rozwój chorób związanych z wiekiem. Wyniki ośmioletnich badań opublikowane zostały w czasopiśmie „Molecular Cell”. Na podstawie wcześniej przeprowadzonych badań sądzono, że to czerwone wino jest źródłem pozytywnego wpływu diety śródziemnomorskiej, w związku z zawartym w nim resweratrolu, który aktywuje szlak komórkowy wpływający na wydłużenie życia i opóźnienie rozwoju chorób związanych ze starszym wiekiem. Jednak badacze z University of Minnesota Medical School sugerują, ze to tłuszcz pochodzący z oliwy z oliwek, inny istotny składnik badanej diety, aktywuje ten szlak komórkowy. Według autorów badania sama konsumpcja oliwy z oliwek nie jest jednak wystarczająca dla zdrowotnego efektu, do którego konieczna jest również zbilansowana dieta (ograniczenie spożycia kalorii) oraz wysiłek fizyczny.
[artykuł przygotował Piotr Wojtyś wyciskając, co się da stąd: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200221125120.htm]