Dieta śródziemnomorska jest dobrze poznanym czynnikiem ochronnym w nowotworach głowy i szyi, mało jest jednak badań analizujących wpływ tej diety na poszczególne umiejscowienia nowotworów złośliwych w tej części ciała.  Celem badania, którego wyniki opublikowane zostały na łamach European Journal of Cancer Prevention, była analiza wpływu stosowania się do zaleceń diety śródziemnomorskiej na zachorowalność na nowotwory głowy i szyi ogółem, jak również z rozbiciem na poszczególne umiejscowienia oraz składniki diety. Do badania typu case-control przeprowadzonego w rzymskim szpitalu Gemelli włączono 500 przypadków nowotworów głowy i szyi oraz 433 osoby z grupy kontrolnej.

Stosowanie się do zaleceń diety śródziemnomorskiej skutkowało w przeprowadzonej analizie obniżeniem ryzyka zachorowania zarówno na nowotwory złośliwe jamy ustnej i gardła, OR=0.61 (95%CI=0.54-0.70) jak i nowotwory złośliwe krtani, OR=0.64 (95%CI=0.56-0.73). Wysoka konsumpcja owoców, warzyw oraz roślin strączkowych w znacznym stopniu obniżała ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe krtani, gardła oraz jamy ustnej.

Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwie głowy i szyi ogółem oraz na poszczególne umiejscowienia nowotworów w tej części ciała.