Najnowsza meta-analiza badań epidemiologicznych potwierdziła, co do tej pory było wiadomo na temat czynników związanych ze stylem życia, które podwyższają lub obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy.
Stosowanie aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NSAID) obniża ryzyko zachorowania, natomiast spożycie mięsa oraz konsumpcja alkoholu powoduje wzrost ryzyka. Obniżenie ryzyka zachorowania u osób stosujących regularnie aspirynę wynosi od 22% do 38% w relacji do osób nie zażywających tych leków. W przypadku konsumpcji czerwonego mięsa, ryzyko zachorowania rośnie od 10% do 30% dla każdego wzrostu spożycia o 100 gramów dziennie.
Ryzyko zachorowania w związku z konsumpcją alkoholu rośnie wraz z jego spożyciem. Niższe ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy obserwuje się u osób spożywających dużo owoców, warzyw oraz produktów bogatych w błonnik. Dieta bogata w powyżej wymienione składniki, z jednoczesnym ograniczeniem spożycia czerwonego mięsa, powinna być istotnym elementem profilaktyki w zakresie nowotworów jelita grubego i odbytnicy.
W przypadku niesteroidowych leków przeciwzapalnych kwestia ich stosowania musi być rozpatrywana dla każdego indywidualnie ze względu, na wprawdzie niskie, ale realne ryzyko skutków ubocznych, takich jak: krwawienie, wpływ na tworzenie wrzodów na żołądku czy niekorzystny wpływ na funkcjonowanie nerek.