Celem badania koordynowanego przez naukowców z Międzynarodowej Organizacji do Badań nad Rakiem (IARC) było oszacowanie wpływu spożywania soft drinków (bezalkoholowych drinków z wymieszanych napojów i syropów) na ryzyko zgonu. Analizowano wpływ całkowitej konsumpcji soft drinków, napojów słodzonych cukrem, a także napojów słodzonych sztucznymi słodzikami, na ogólne ryzyko zagonu, a także szczegółowo na ryzyko zgonu z powodu chorób serca oraz z powodu chorób układu pokarmowego.
W badaniu wykorzystano dane dotyczące ponad 450 tys. osób z kohorty European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Wyższe ogólne ryzyko zgonu zaobserwowano u osób wypijających dwie lub więcej szklanek soft drinków dziennie. Spożycie w takiej ilości wiązało się także z wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia. Natomiast dla osób wypijających dziennie 1 szklankę soft drinków lub więcej zaobserwowano wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu pokarmowego.
[artykuł przygotował Piotr Wojtyś korzystając z: https://www.iarc.fr/news-events/association-between-soft-drink-consumption-and-mortality-in-10-european-countries/]