Nowotwory złośliwe są drugą, po chorobach serca i układu krążenia, przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Celem analizy, której wyniki opublikowane zostały na łamach „Clinical Nutrition”, było oszacowanie wpływu siedzącego trybu życia oraz elementów diety na ogólne ryzyko zgonu oraz ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych u osób po diagnozie nowotworu. W badaniu analizowano dane dla 2371 przypadków nowotworów złośliwych rozpoznanych w latach 1999-2014 w populacji amerykańskiej (USA). W wymienionej populacji wystąpiły 532 zgony, z czego 180 zgonów, których przyczyną był nowotwór złośliwy. Wraz długością czasu spędzanego w pozycji siedzącej zaobserwowano rosnące ogólne ryzyko zgonu. Porównując najwyższy z najniższym poziomem spożycia, zaobserwowano spadek ogólnego ryzyka zgonu oraz ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych w przypadku: błonnika pokarmowego, karotenu, niacyny (witamina B3), tiaminy (witamina B1), ryboflawiny (witamina B2), witaminy B6, witaminy B12 oraz witaminy C.

Wyniki przeprowadzonej analizy są kolejnym dowodem wzmacniającym rekomendacje, aby osoby po diagnozie nowotworu złośliwego ograniczały czas spędzany w pozycji siedzącej oraz przestrzegały zbilansowanej diety z odpowiednią zawartością w niej błonnika pokarmowego oraz mikroelementów.

[artykuł przygotował Piotr Wojtyś korzystając z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32229168]