W meta-analizie 14 badań sprawdzających wpływ spożycia herbaty na ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej i gardła, zaobserwowano 30% redukcję ryzyka zachorowania dla osób pijących herbatę (OR=0.70, 95%CI=0.61-0.80). Wzrost ilości wypijanej dziennie herbaty o jedną filiżankę wiązał się z 6.2% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jamy ustnej i gardła, przy czym ochronnego wpływu nie wykazano dla czarnej herbaty.  

W innej meta-analizie 13 badań epidemiologicznych szukano odpowiedzi na pytanie, czy regularne picie zielonej herbaty może wpływać profilaktycznie na ryzyko nowotworów złośliwych piersi u kobiet. W powyższej analizie zaobserwowano 15% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwory piersi u kobiet, które regularnie spożywały zieloną herbatę. 

[artykuł przygotował Piotr Wojtyś w oparciu o: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30572470,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30513889]