Spośród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) kwasy omega-3 (których źródłem są tłuste ryby morskie pochodzące z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza, olej lniany i orzechy włoskie) wykazują właściwości przeciwzapalne i zapobiegają progresji guza. Kwasy omega-6 (których źródłem są oleje roślinne: np. kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, sezam, pestki dyni i słonecznika, orzechy ziemne, migdały, awokado, margaryny) mogą być pobierane przez organizm tylko w obecności kwasów omega-3, inaczej ich negatywne cechy przeważają nad pozytywnymi.
Ostatnio przeprowadzone badania epidemiologiczne wykazały, że istnieje związek pomiędzy konsumpcją ryb a ryzkiem nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego, jednak ewentualny wpływ kwasów PUFA nie został wyjaśniony. Nowe badanie zostało przeprowadzone w populacji the NIH-AARP Diet and Health Study, w której zdiagnozowano 2453 zachorowania na nowotwory głowy i szyi, 1122 przypadki nowotworów przełyku oraz 1234 zachorowania na nowotwory żołądka wśród prawie 500 tys. uczestników badania. W przeprowadzonej analizie konsumpcja produktów będących bogatym źródłem kwasów omega-3 wiązała się z około 20% redukcją ryzyka nowotworów głowy i szyi (HR=0.81, 95%CI=0.71-0.92) oraz gruczołowych nowotworów przełyku (HR=0.79, 95%CI=0.64-0.98). Również pozytywna proporcja kwasów omega-3 do kwasów omega-6 wpływała na obniżenie ryzyka wcześniej wymienionych nowotworów złośliwych. Żadnego istotnego związku między podażą kwasów PUFA a ryzykiem zachorowania nie zaobserwowano w przypadku nowotworów złośliwych żołądka.
Wyniki przeprowadzonego badania wskazują na pozytywny wpływ kwasów omega-3 na ryzyko nowotworów głowy i szyi oraz przełyku.
[tekst przygotował Piotr Wojtyś w oparciu o: https://academic.oup.com/aje/advance-article/doi/10.1093/aje/kwaa024/5782425?searchresult=1]