Na łamach „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention” opublikowana została meta-analiza oraz przegląd systematyczny 20 badań epidemiologicznych analizujących wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) omega-3 na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy.  Analizowano wpływ spożycia tych kwasów oraz ich poziomu we krwi w populacji ponad 1 mln 360 tys. osób, w której zdiagnozowano 18 102 przypadki zachorowań na nowotwory jelita grubego i odbytnicy. Porównując najwyższy poziom spożycia z najniższym, nie wykazano związku z ryzykiem zachorowania przy analizie wszystkich kwasów omega-3 ogółem. W szczegółowej analizie poszczególnych typów kwasów PUFA omega-3, ochronny wpływ zaobserwowano przy wysokim spożyciu kwasu EPA (eikozapentaenowy), 11% redukcja ryzyka nowotworów jelita grubego i odbytnicy (RR=0.89, 95%CI=0.80-0.99) oraz kwasu DHA (dokozaheksaenowy), 12% redukcja ryzyka (RR=0.88, 95%CI=0.81-0.96). Wzrost spożycia o każdą 0,1 grama dziennie wiązał się z 5% redukcją ryzyka w przypadku kwasu EPA oraz z 3% redukcją ryzyka w przypadku kwasu DHA. Kwasy EPA i DHA to najbardziej znane kwasy PUFA omega-3, których źródłem są tłuste ryby, owoce morza oraz glony. Kiedy analizie poddano poziom kwasów PUFA omega-3 w surowicy krwi, efekt ochronny był wyraźnie widoczny. Przy wysokim poziomie ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy było niższe o ponad 21% (RR=0.79, 95%CI=0.64-0.98) w relacji do niskiego poziomu.  Ryzyko zachorowania spadało o 4% dla każdego wzrostu o 1% poziomu kwasów PUFA omega-3 w surowicy krwi.

Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują, że wysoki poziom kwasów PUFA omega-3 w surowicy krwi wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Sugerowany jest również ochronny związek wysokiego spożycia kwasów omega-3.

[artykuł przygotował Piotr Wojtyś korzystając z: https://cebp.aacrjournals.org/content/29/2/288]