Na łamach Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention opublikowane został wyniki dużego badania kohortowego, którego tematem była analiza wpływu spożycia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory piersi u kobiet po menopauzie. Czy picie kawy może zwiększać ryzyko zachorowania? A może to ryzyko redukuje? Jaki jest wpływ zawartej w kawie kofeiny?    

W czasie trwania badania w populacji ponad 57 tys. kobiet po menopauzie zdiagnozowano 2980 przypadków nowotworów piersi. W analizie porównano ryzyko zachorowania w grupie kobiet, które piły 2 filiżanki kawy dziennie lub więcej, z kobietami, które nie piły kawy (poniżej 1 filiżanki miesięcznie).

Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że spożycie kawy (kofeinowej i bezkofeinowej) nie wpływa na ryzyko zachorowania na nowotwory piersi u kobiet po menopauzie. Nie zwiększa ani nie obniża ryzyka zachorowania. Status receptorów estrogenowych i progesteronowych również nie wpływa na poziom ryzyka wystąpienia nowotworu w związku z piciem kawy.