Rzeżuchę siejemy w domu zwykle przed Wielkanocą i wykorzystujemy do ozdoby świątecznego stołu. A to błąd. Poi pierwsze rzeżuchę można siać przez cały rok. Po drugie jej walory ozdobne to tylko dodatek. Rzeżucha jest bogata w witaminy i minerały. 

  • Bogata w witaminy A, C, K, PP, a także w żelazo, wapń, magnez, potas
  • Zawiera błonnik, który reguluje rytm wypróżnień
  • Zawiera antyoksydanty, takie jak witamina C i beta-karoten

Warto więc jeść ją przez cały rok. Nawet w najmniejszej kuchni (byle było okno) zmieści się miseczka z rzeżuchą, a my będziemy mieć pod ręką zdrowy zielony dodatek do kanapek czy sałatek.

Rzeżucha ma wiele właściwości zdrowotnych, że by z nich czerpać, wystarczy płożyć ją na kanapkę z ulubionymi dodatkami:). 

Właściwości rzeżuchy: 

  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Pomaga przy przeziębieniach, astmie, kaszlu
  • Pomaga przy anemii
  • Pomaga przy chorobach nerek
  • Pomaga przy osteoporozie
  • Pomaga przy niedoczynności tarczycy
  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • Wspomaga trawienie i przemianę materii
  • Pomaga przy reumatyzmie

Zdrowia i trzymajcie się.