Rzeżuchę siejemy w domu zwykle przed Wielkanocą i wykorzystujemy do ozdoby świątecznego stołu. A to błąd. Poi pierwsze rzeżuchę można siać przez cały rok. Po drugie jej walory ozdobne to tylko dodatek. Rzeżucha jest bogata w witaminy i minerały.
- Bogata w witaminy A, C, K, PP, a także w żelazo, wapń, magnez, potas
- Zawiera błonnik, który reguluje rytm wypróżnień
- Zawiera antyoksydanty, takie jak witamina C i beta-karoten
Warto więc jeść ją przez cały rok. Nawet w najmniejszej kuchni (byle było okno) zmieści się miseczka z rzeżuchą, a my będziemy mieć pod ręką zdrowy zielony dodatek do kanapek czy sałatek.

Rzeżucha ma wiele właściwości zdrowotnych, że by z nich czerpać, wystarczy płożyć ją na kanapkę z ulubionymi dodatkami:).
Właściwości rzeżuchy:
- Wspomaga układ odpornościowy
- Pomaga przy przeziębieniach, astmie, kaszlu
- Pomaga przy anemii
- Pomaga przy chorobach nerek
- Pomaga przy osteoporozie
- Pomaga przy niedoczynności tarczycy
- Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- Wspomaga trawienie i przemianę materii
- Pomaga przy reumatyzmie
Zdrowia i trzymajcie się.