Nie chodzi nam o piwonie, choć ich kwiaty, ich zapach działają na wielu jak balsam. Można też z płatków piwonii w prosty sposób zrobić tonik czy napar. Różne części tej przepięknej rośliny stosowane są w medycynie naturalnej i w kosmetykach. Skupmy się jednak na drugiej bohaterce:).
Czereśnie, które teraz rządzą na owocowych straganach to źródło wielu witamin, minerałów i antyoksydantów.
Są źródłem witamin C, A, E, K oraz tych z grupy B. Zawierają foliany, potas, wapń, magnezu, żelazo, fosfor, jod i cynk.
Dzięki takiemu "składowi" wspomagają pracę serca i tarczycy oraz odporność, działają przeciwzapalnie i moczopędnie. A antyoksydanty mogą działać przeciwnowotworowo.
Najlepiej sięgać po ciemne czereśnie i jeść garściami, ale małymi:). Mają też bowiem dużo cukru.
No cóż, cieszmy się czereśniami. Tak szybko znikają.

Zdrowia i trzymajcie się.