Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Kotka, dzwoniłam do Bydgoszczy i w sekretariacie poinformowano mnie, że prof. Wicherek mówi, że będzie konsultował, ale często inne obowiązki go wzywają i nieraz go nie ma. Na komisji lekarskiej wzywają wg. swojego klucza, położna co jakiś czas zbiera dokumentację i mimo że mają przyjęcia od godz. 8 do 12 to starają się przyjąć wszystkich. Niestety teraz jest czas urlopowy. Jadę do Bydgoszczy, by nie mieć do siebie pretensji, że coś przeoczyłam. Kotka poprawy wyników, aby była wlewka.

Midi90 u mnie też przy podaniu samego Avastinu nie robili markera, ale jak szłam oddać krew i spytałam pielęgniarkę, że chcę zapłacić i mieć wynik markera, stwierdziła, że wpisze to badanie, a lekarz je podpisze. Powiedziała mi lekarka później, że powinnam przypominać o badaniu markera, bo oni robią go co trzecią wlewkę.

Dziękuję za wsparcie, same wiecie, że jak człowiek nastawia się, że już dobrze, a wyniki lecą na łeb to jakby ktoś uderzył obuchem i niestety wychodzą wszystkie upiory z czeluści. No już dochodzę do siebie i planuję konsultacje. Najbardziej bolało, że otrzymałam niby tak wychwalany lek jak Olaparib i d…a blada. Tyle o nim czytałam i tyle osób wychwalało w mediach jego działanie, a ja znowu jakiś wyjątek. Ktoś na początku choroby powiedział mi, że Pani typ raka to jak wygrana szóstka. Jakby do tej choroby mieć zagwarantowaną szóstkę, tobym się nie pogniewała.

Jak u was pogoda, bo dzisiaj przed chwilą przeszła u mnie nawałnica. Kończę, bo bateria pada. Pozdrawiam wszystkie DZIELNE WOJOWNICZKI.

🙂
  • 7 lat temu

U nas też robili przy każdym podaniu chemii, ale jeśli chodzi już o podania samego Avastinu to nie. 

• 7 lat temu

Midi90, jak spada marker a nie rośnie to tylko się cieszcie. Mi też spadł z 17 na 14. Czasem jest jednak tak, że idzie 2oczka do góry ale tego mogą być różne powody.

• 7 lat temu

Midi90, też mam od ponad roku neuropedię. Ręce i nogi całe zdrętwiałe. Co do badań markera to w Bielsku robią przy każdym podaniu chemii wiec co 3 tygodnie wiem ile jest. Jestem trochę dalej z Avastinem zostało mi 4 lub 5 nie pamietam dokładnie. Do końca lutego miałam 5 razem z karboplatyną i taxolem. Jednej dawki nie dostałam bo miałam złe wyniki moczu. Mama da radę nic się nie martw. Pozdrowienia dla wszystkich dziewczyn.

• 7 lat temu

Mama jednak trafiła dzisiaj na urlop lekarki, która ją zwykle kwalifikuje na Avastin. Przyjął ją inny lekarz, widać dość przezorny bo do badań podstawowych dodał marker. Wynosi 20, a miesiąc temu 22. O ile o spadku ciężko mówic, bo wiadomo że to nie jest wartość stała, to na pewno jest stabilny. Mamy powody do uśmiechu :)

• 7 lat temu

Lupus zawalcz o siebie i prawidłowe leczenie. Wykorzystaj możliwość konsultacji. Clarissa Pinkola Estés w "Biegnąca z wilkami" powiedziała:
    W każdej kobiecie drzemie potężna siła, bogactwo dobrych instynktów, moc
    twórcza oraz odwieczna, prastara mądrość.

I ta potężna siła i mądrość sprawi że dasz radę Nie na darmo jesteś LUPUS.

• 7 lat temu

Kotka, masz kiepską morfologię. Mogą Ci nie podać kolejnej chemii.

• 7 lat temu

co do Wicherka, to my otrzymalismy info ze bedzie we srode a jak wchodzilysmy na wizyte to wyszedl akurat i konsultowali inni lekarze. Szlo to wszystko dosc szybko. Najlepiej zadzwonic i sie zarejestrowac.

• 7 lat temu

dzień dobry Kobietki, czy moglybyscir rzucic okeim na wyniki?czy myslicie ze 2 tyg po chemi

i nalezy cos robic z takimi wynikami, czy czekac?i jak myslicie o co chodzi z tym ze nie odaleziono ujścia. Pytam bo nie mam naarazie kontaktu z lekarzem. Dziekuje

• 7 lat temu

Rukola moja mama ma dziś 3 Avastin w monoterapii. Nie zlecono markera i mama nie chce go teraz robić. Będzie przy okazji 4 wlewu w szpitalu. Może ma to sens... Może lepiej żeby w razie czego miała te 3 tygodnie spokoju, bo oprócz bólu nóg (neuropatia) nic jej nie dolega, czuje się rewelacyjnie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat